Разследващият журналист Марин Николов отиде в bTV

4 декември 2019 | 13:31 Дачев
От 3 декември разследващият журналист Марин Николов се е присъединил към редакцията на "bTV Новините", съобщиха от bTV.
 
Николов е автор на редица значими журналистически разследвания в различни сфери - от документни измами и екология до обществени поръчки, иманярска мафия, корупцията във властта и други, за които е носител на множество награди.
Сред тях са Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова" за 2015 година, наградата "Димитър Цонев" за 2019 г., Наградата за професионална и гражданска етика през декември 2018 г. от Сдружението на испаноговорещите журналисти, Награда от Българската фондация за биоразнообразие за най-силно журналистическо разследване (ноември 2016 г.) на престъпления срещу природата и др.
 
Досега Марин Николов бе репортер на NOVA, като един от последните му филми бе Дело „Боклук“, излъчен на 17 февруари 2019 г. в рубриката "Темата на NOVA" - за дела срещу община Свищов, свързани с такса битови отпадъци. На 19 май т.г. установи престъпна схема за издаване на ТЕЛК-ове във филма "Глухият пациент".

През април 2011 г. той разследва пътищата-фантоми, а през септември 2011 г. подготви разкрития, свързани с купуването на гласове по време на избори - съвместно с Диляна Гайтанджиева. През април 2012 г. заедно с Димитър Стоянов успя да разкрие седмата къща на "наглите" преди ГДБОП. През юли същата година се зае с фалшифицирането на древни уникати. През октомври 2016 г. разнищи обществените поръчки в животновъдството. Дупнишката популярна каса бе обект на журналистическо разследване на Николов през април 2017 г.  През юни 2018 г. пък анализира парите за образование и злоупотребите с обществени поръчки в Технически университет Варна, и десетки други разследвания.

Самият Николов написа във фейсбук:
"От днес започвам работа в БТВ. Малко рестарт. Ще правя новини, разследвания и репортажи за нещата от живота по телевизия, която и сега пази поведението на четвърта власт. Дано продължи дълго така. Чест и почитания към новите колеги и към всички, които бяха с мен през последните месеци. Пътят не е равен и едва ли ще бъде, но това вече не е изненада. Живи и здрави, продължаваме заедно!"




ИЗБРАНО