Разследване на NOVA: престъпна схема за издаване на ТЕЛК-ове

17 май 2019 | 14:42 Дачев
Журналистически експеримент на Марин Николов и разследващия екип в „Темата на NOVA“ - неделя
 
Как напълно здрав мъж се сдобива с ТЕЛК-решение за процент инвалидност на базата на фалшиви диагнози за глухота и епилепсия? Кой и как позволява това? 
Ще станем свидетели на журналистически експеримент със скрити камери, в който е разобличена схемата за освидетелстване на фалшиви инвалиди.
 
Разследването на журналиста Марин Николов започва още през есента на миналата 2018 година, много преди прокуратурата да обяви акциите си срещу фалшиви инвалиди и проблемът с източването на държавни помощи да нашуми в публичното пространство. Той показва стъпка по стъпка как, през посредник, телевизионен служител под прикритие става клиент в схема за набавяне на ТЕЛК-решения.
 
Посредникът отвежда екипа до неочаквани разкрития в света на медицинските манипулации, а работата по заснемането им приключва преди броени дни.
 
В разследването, озаглавено "Глухият пациент", зрителите ще разберат какво означава злоупотреба с ТЕЛК в крачка и какъв е начинът за придобиване на документ-менте. Правилно ли се борят с нея прокурори и законотворци? Защо реални инвалиди се оплакват от несправедливости и доколко утежнените напоследък условия за получаването на инвалидни пенсии са решение на проблема с ТЕЛК?
 
Какви са отговорите на всичките тези горещи въпроси, можем да видим в поредицата "Разследване" от „Темата на NOVA“ на 19 май 2019 г. след централната емисия новини.


ИЗБРАНО