Марин Николов и „Разследване” – кой легализира фалшифицирането на уникати

16 юли 2012 | 14:02 Дачев
Как инспектор от културното ведомство легализира фалшификат на златен римски медальон?
С подобен съмнителен случай запозна зрителите епизодът на „Разследване”, излъчен в неделя следобед, 15 юли 2012
 
Става въпрос за античен златен медальон, в чиято експертиза е посочено, че има много висока колекционерска стойност, като при евентуалното му разиграване на търг, цената за него би започнала от 200 000 евро. Заключението е подписано от експерта-оценител Атанас Койчев, който днес е служител в инспектората на Министерството на културата. Междувременно се оказва, че същият този медальон е бил публикуван в най-големия нумизматичен форум от доцент д-р Иля Прокопов, преподавател по експертиза на културни ценности, но като фалшификат. 
 
Друга интересна подробност е, че във форума Forum Ancient coins, където е публикувана снимката на медальона, като негов автор е обявен Славей Петров. Той е сочен за най-добрия фалшификатор на антични монети в Европа и беше главно действащо лице в поредицата за иманярската мафия „История на черно” на репортера на Нова ТВ Марин Николов.

* * * * * * *
 
В телефонна връзка, Атанас Койчев отказа да даде становище по казуса с обяснението, че не е навътре в проблематиката и че не разполага с апаратура, за да каже със сигурност дали медальонът е оригинал или не. След като през 2004 г. Койчев обявява за оригинал златния медальон на Славей Петров, той е предлаган за продажба на няколко колекционери. 
 
У нас за престъпления с фалшификати на културни ценности се говори едва, когато бъде направен опит той да бъде продаден като оригинал. Самото лицензиране на един фалшификат като оригинал обаче е достатъчна предпоставка с него да бъде извършена измама. В ефира на Нова ТВ Николай Солавров, прокурор във Върховната касационна прокуратура, бе категоричен, че легализирането на фалшификат може да бъде считано за престъпление, предвид че експертът взима пари за експертизата, която е направил.


ИЗБРАНО