Ветеринарно разследване - тази вечер по NOVA

9 октомври 2016 | 08:59 Дачев
 Държавата плаща 6 лв. за изследване, което струва 57 стотинки. Кой прибира милионите от разликата – вижте от 19:30 ч. в разследването на Марин Николов
 
Ексклузивно разследване на журналиста на NOVA Марин Николов показва как задължително изследване от 57 стотинки се купува за 6 лева държавни пари. Кой прибира милионите от разликата? „Много малко се знае в тази сфера и как се случват нещата относно опазване на здравето на животните. Там се усвояват милиони”, разказа Марин Николов.
 
Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година. Бруцелоза е опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения „розбенгал тест", а цената му е 6,00 лв. на проба. Умножени по броя на пробите за бруцелоза спрямо добитъка в страната, които държавата възнамерява да възложи с конкурс на частна фирма – цифрата е над 17 919 00 проби или над 10 550 000 лв. от джоба на данъкоплатците. С тези суми избраната частна фирма трябва да тества здравето на животните за три години. След запитване на NOVA ветеринарни лекари и счетоводители изчисляват, че разходите са далеч под 6,00 лв. за брой кръвна проба в лаборатория, а именно – 0,57 лв.
 
Различните гледни точки за това реална ли е цената на изследването, реакциите на потенциалните участници в тазгодишния конкурс, подробните изчисления за истинската стойност на изследванията за бруцелоза и как се правят обществените поръчки за здравето в животновъдството ни – гледайте в разследването на Марин Николов тази неделя в 19.30 ч., веднага след Новините на NOVA.


ИЗБРАНО