Сензационни изборни разкрития в „Темата на Нова”

1 септември 2011 | 17:37 Дачев
Събота - "Миньорски избори", неделя - "Град на греха"

Сензационни разкрития, свързани с купуването на гласове по време на избори, ще бъдат представени в „Темата на Нова” тази събота и неделя, както и в още две издания на разследващата рубрика на Нова ТВ. Журналистическите материали, подготвени от Диляна Гайтанджиева и Марин Николов, са част от Национална кампания срещу купуването на гласове на предстоящите местни и президентски избори, реализирана със съдействието на МВР, Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, както и фондация „Америка за България”.
Инициативата включва излъчването на 8 документални филма в градове, известни с корупционни схеми на предишни избори и в които се очаква и тази година да има купуване на гласове.
Кампанията е подкрепена от Нова ТВ и от bTV, а идеята е на сдружение „Българион”. То е създадено от журналистите Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев. На 18 септември предстои национална конференция, на която ще бъдат обсъдени скандалните разкрития, представени в проекта.

Събота, 3 септември, 19:30 ч.
тема: Миньорски избори
автор: Марин Николов
оператор: Петко Гюлчев

18 май 2007 г. - Централна обогатителна фабрика, град Перник, два дни преди изборите за евродепутати.
В деня на излъчването на този материал в студиото на предаването „Здравей, България” е поканен и заместник-председателят на ДПС по това време Росен Владимиров, за чиято партия - според сигнал на работници - миньорите са инструктирани да гласуват. Започва разследване, което след около година е прекратено поради липса на категорични доказателства за купуване на гласове. Тогава енергийният бос и собственик на "Мини Перник" Христо Ковачки все още не е станал неформален водач на по-късно сформираната партия „Лидер”. На изборите за евродепутати ДПС е на трето място с малка разлика от класиралите се преди него ГЕРБ и БСП..

Август, 2011 година - Централна обогатителна фабрика. Сезонът на абитуриентските балове е минал. Отново (под прикритие) проверяваме - как се организират избори сред миньорите, този път предстоящите през есента общински и президентски избори. Има ли промяна 4 години по-късно?

* * * * * * *

Неделя, 4 септември, 19:30 ч.
тема: Град на греха
автор: Диляна Гайтанджиева
оператор: Петко Гюлчев

Град на греха, на търговията с жива плът и трафика на жени за Западна Европа. Тук живеят богати ромски фамилии, които от години движат бизнеса с проститутки. Тези хора, които не се притесняват да продават жените си, с лекота търгуват и с гласовете си и решават кой ще управлява местния парламент. През 2008 г. „Темата на Нова” показа схемата за купуване на избиратели в Петрич и Сандански. Въпреки доказателствата, делото не стигна до съд...

Три години по-късно дилърите на гласове, които заснехме, се готвят за предстоящия вот. Този път офертите ще са повече, защото в един ден ще се гласува за президент, за кмет и за общински съветници. Срещаме се с един от основните участници в манипулирането на вота в Петрич и Сандански...

Как се изчисляват „мъртвите души” на изборите и защо въпреки отрицателния естествен прираст данните сочат, че броят на избирателите не се променя? Какво представлява схемата „Индианска нишка”? Как с един общински съветник се влияе на Общинския съвет?


ИЗБРАНО