Уикенд с БНТ

6 октомври 2011 | 22:16 Дачев
Вяра и общество” по следите на религиозния радикализъм
Тази събота от 08:00 ч., предаването „Вяра и общество” ще разгледа темата за  религиозния радикализъм и най-вече ще проследи откъде идват неговите корени. Предаването ще коментира може ли да се търси сходство между посланията, които отправят последователите на различни религии, и как западните демокрации подпомагат възникването на ислямския радикализъм, без дори да съзнават? Отговорите на тези и още въпроси водещият Горан Благоев ще потърси заедно с Алекс Алексиев, специалист по ислямския радикализъм и сътрудник в института Хъдзън (САЩ). 
Предаването ще предложи на зрителите и нестандартен поглед към предизвикателната тема за богословието и науките, за това как може да бъде намерен общ език между вярата и рационалният подход във възприемането на света. Темата ще коментират световно известни учени и богослови, както и свещеници, които са приели служението след дълъг път в науката. 
В минутите за религиозна култура зрителите ще видят и приказно-необичайните акварели от Света гора на британския пътуващ художник Дъг Патерсън, а заедно с поета Любен Лачански ще се запознаят и със стихосбирката му „Храм”.
 
Асен и Сибина коментират предизборни дебати
В събота от 9 ч. предаването „Животът и други неща” ще коментира едни от най-актуалните и проблемни теми за България. В студиото си Асен и Сибина ще посрещнат  националния консултант по съдебна медицина доц. Петко Лисаев, с който ще говорят за условията на работа на съдебните лекари у нас.  
Заедно с председателят на СЕМ Георги Лозанов и Венелина Гочева от издателския борд на "Вестникарска група България" ще обсъдят и темата за позициите на политици и медии в предизборните кампании и въпроса кой от тях не иска да си цапа ръцете в предизборните дебати.
За съвместния семеен живот между политик и актьор, в рубриката „Двойка на закуска” ще гостуват Надежда и Светлин Нейнски.
Тази събота, „Животът и други неща” ще отдели специално време, в което ще почете паметта на съоснователя и бивш изпълнителен директор на "Apple" Стив Джобс
 
Минута е много” с Френския културен институт
Екскурзия до Париж, интересна преводна литература и оригинална бутилка сайдер от Нормандия са само част от наградите за участниците в „Минута е много”. Тази събота предаването ще отбележи 20-годишния юбилей на Френския културен институт с въпроси от френската история, култура и традиции. Зрителите ще разберат коя е най-дългата река във Франция и след гибелта на кой знаменит френски писател е публикуван романът „Цитадела”. Верните отговори ще бъдат наградени и с бутилка „Розе” от долината на Лоара, туристическа карта на страната ни в снимки и специалното издание в 4 тома - „1000 събития, които формираха историята на света”.
Тази събота от 14:00 ч. победителят от миналото издание на предаването Ангел Цойков ще се състезава по темата "органична химия, Георги Игнатов ще демонстрира знания в областта на "кинофестивала в Кан", а Айхан Топал  ще отговаря на въпроси за "ендокринна система".
 
ХАХ!” за „маските и истинското ни аз”
Тази неделя от 09:30 ч. екипът на предаването „ХАХ” по БНТ1 ще коментира темата за "Маските или истинското ни аз". Кога тинейджърите си слагат маска и как да разберем дали човекът срещу нас е „истински” - са въпросите, на които водещите Елица, Теди и Ники, а също и гостите в студиото, ще отговарят.
В рубриката "Тийн парк” ще гостуват момчета и момичета от 18 СОУ в София, а от „тийн forever" ще стане ясно какво се крие зад каската на един моторист. Зрителите ще видят главната героиня Анжела от новия български филм "Аве", която ще направи капан за сънища,  както и какво се крие зад страшната маска на готиката. Музикантите от група "7" пък ще разкажат защо са само четирима.
В неделя сутрин „ХАХ” ще разкрие и истинското „Аз” на човек, който е живял  6 месеца в интернет с 13 различни самоличности!
 
Приключения и морски пътешествия в „БунтART
Тази неделя от 10:30 ч. екипът на младежкото предаване ще направи зрителите свидетели на едно лятно морско пътешествие, изпълнено с много усмивки и интересни срещи. В риалити проекта се включва и нова участничка. Тя се казва Сандра Блажева и е художничка. На борда на яхтата „Емералд дрийм”, плаваща по водите на южното ни Черноморие, Сандра ще се срещне с Елка Василева, студентка във втори курс на Художествената академия. Елка ще й разкаже за презокеанското си ветроходно пътуване, за вдъхновението, което морето й дава, и за една незабравима зима на Азорските острови.
Репортерът Кристина Илиева ще придружи останалата част от екипа на БунтART в няколко летни снимачни дни, когато участниците преживяват вълнуващо приключение. Водолазен тренинг и гмуркане под ръководството на професионален инструктор край Созопол са само малка част от него. В предаването тази неделя зрителите ще се запознаят и с Ина, за която гмуркането се е превърнало в нещо по-силно от желанието да следва архитектура, да рисува, и изобщо – да води обикновен живот на сушата.

Ние и градът” разказва всичко за работата
Тази неделя от 11:00 ч. третият брой на предаването ще се занимае с темата за професионалната реализация. Гост в студиото ще бъде Павел Хаджиев, млад специалист по човешки ресурси (HR). Водещият Кирил коментира с него редно ли е да бъдем приятели с шефа, има ли по-силен мотиватор от парите на работното място, възможно ли е една чаша или друга любима вещ, донесена от вкъщи да направи деня по-лек. Предаването представя и работохолика Мартин Петров, а Цветозар Мръвков ще покаже фън-шуй съветите за работната среда. Водещият получава „изненадващо” обаждане от хедхънтъра Милен Иванов. Какви са митовете за професията „ловец на глави” и какво се случва, ако човек стане „жертва” на хедхънтър?
Втората основна тема в изданието е ландшафтната архитектура. Гост в студиото ще бъде архитектът Росен Гурков, който ще разкаже - какво можем да посадим на покрива и какви са ползите от този вид строителство.

Мотокрос - европейската купа на живо от Севлиево
В неделния следобед любителите на високите скорости върху 2 колела ще изживеят неповторими емоции. Мотополигон номер едно в света - „Горна Росица” край Севлиево - е домакин на Европейската купа на нациите по мотокрос. Осемнадесет отбора, между които и съставът на България, ще си оспорват авторитетното отличие, като този път ярките индивидуалности ще трябва да подчинят характера си на отборния интерес.
Нашата страна ще бъде представена от Николай Куманов в клас МХ1, Петър Петров в клас МХ 2 и Николай Йовчев в отворения клас. В събота ще се проведат квалификациите, а в неделя трите състезателни манша. На мястото на събитието ще бъдат и камерите на БНТ. В две преки включвания – от 12:40 и от 15:30 часа - феновете на мотокроса могат да се потопят в неповторимата атмосфера на надпреварата.
 
„Н3DЕЛЯ Х3” за кризата, щастието и Белослава
Тази неделя от 13:35 часа, водещият на социалния блок на предаването „Н3DЕЛЯ Х3” Андрей Захариев ще разгледа темата за кризата и нейното отражение върху масовото потребление у нас. Защо българите пазят в банкови депозити 30 млрд. лева и как това се отразява на икономиката? Отговори на всички тези въпроси ще потърсят гостите в студиото, сред които са икономисти, банкери и журналисти. Зрителите на БНТ ще разберат и как вървят снимките на втория сезон на хитовия сериал „Под прикритие” от неговите създатели, които ще се включат на живо от снимачната площадка.
Във втората част на предаването Мария Силвестър ще разкрие тайната на щастието. След новината, че българите са сред най-нещастните в света, ексцентричната водеща потегля на пътешествие из страната в издирване на хора с позитивна философия. Изненадващите й срещи с бай Георги от Ловеч, наричан още Човека на щастието, и с учителя по физкултура и настоящ поет Нено Стойковски  гледайте в предаването.
То ще продължи и в 17:00 ч. с третия водещ - Камен Воденичаров. Негов гост ще бъде певицата Белослава, която ще разкаже как музиката е променила живота й и кога ще излезе новият й албум.
 
Без багаж” представя закона за взаимопомощ в Андите 
В поредния епизод на риалити предаването "Без багаж" тази неделя ог 15:00 ч., екипът ще се изкачи на високо в Андите, за да се срещне с малка планинска общност. Членовете й са облечени с впечатляващо ярки традиционни дрехи, изтъкани и изплетени от вълната на ламите и алпаките, които отглеждат. Шапките им са кръгли и приличат на големи чинии. В китното планинско селце в Андите властва законът за взаимопомощ в общността - всеки ден цялото село се събира, за да работи на нивата на един от съселяните. На следващия ден всички отиват на нивата на друг съселянин. И така, ден след ден, местните обработват всеки квадратен сантиметър в околността...
 
Футбол: "Локо" Пловдив среща европейски клубен шампион
В неделя БНТ Свят ще излъчи на живо приятелската среща между „Локомотив Пловдив” и сръбския „Цървена Звезда” - от стадион "Локомотив", 15:00 ч.
През 2011 г. пловдивският отбор празнува своята 85-годишнина. Кулминацията на тържествата ще бъде на 9 октомври, когато "бяло-черните" излизат срещу европейския и световен клубен шампион от 1991 година „Цървена звезда” в приятелски мач. На събитието са поканени президентът на България Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, носителят на Златната топка Христо Стоичков и всички ветерани, оставили диря в историята на "Локомотив", начело с клубната легенда Христо Бонев.


ИЗБРАНО