MasterChef

Кулинарно риалити за готвачи-любители и тяхната кулинарна креативност. Награда за победителя - титла "MasterChef", 100 000 лева и издаване на книга с негови рецепти.
По оригиналния формат на Франк Родам / "Endemol Shine Group", Холандия.

Продуцент - bTV, изпълнителен продуцент (сезони 1-4) – Constantin Entertainment (Германия). Продуцент: Ангелина Белчева (от сезон 5).

Задачата на предаването е да намери най-добрия непрофесионален готвач в България, чийто талант, креативност, отдаденост, технически умения и страст към храната може да насочи живота му в нова посока. Шоу за креативност, страст, състезателен дух и постигане на мечти.

Любители от всякаква възраст (над 16 г.) и произход, които обичат кулинарията или искат кариера в хранителната индустрия, ще се сблъскат със съдийско жури от забавни, но взискателни професионалисти. Заедно със съдиите, те ще преминат през поредица от предизвикателства на готварското въображение и нюх, докато остане най-добрият състезател - той ще грабне титлата "Майстор Шеф" ("MasterChef").

Българската кухня има репутацията на една от най-разнообразните и вкусните - умела комбинация между славянската, балканската и ориенталската, добавяйки собствен щрих на неповторимост. Претендентите за титлата MasterChef ще се изправят пред предизвикателството да вдъхнат живот на уникалната ни гастрономична култура.

80-100 подбрани на кастинг участници се изправят пред индивидуални и отборни готварски предизвикателства, като всяка седмица минават през елиминации, докато не остане най-добрият. Всеки участник усъвършенства готварските си способности в компанията на едни от най-добрите шефове в страната. Но също така ще споделя със зрителите своя живот, емоции, мечти, мотивация и сила да доставя удоволствия на всички сетива чрез поднесеното в чиния - защото една от целите на шоуто е да покаже, че гастрономията е изкувство, високо ценено в цял свят. За да се наредиш сред най-влиятелните готвачи са необходими дисциплина, изобретателност, прецизност, фантазия, добро планиране и отлични презентационни умения.

Първите кастинги са организирани от 16 декември 2014 г. до 10 януари 2015 г. във Варна, Пловдив и София, като изискванията са: навършени 16 години, да не са работили и да не работят като професионални готвачи. Първите снимки започват на 28 януари 2015 г. в София. Придружени от най-близките си, на кулинарните ентусиасти е даден един час да приготвят ястието, което най-добре ще представи уменията им и ще убеди журито, че заслужават шанс.

Съдийското жури е в състав: председател - Виктор Ангелов (заменен от Лео Бианки в сезон 4), членове - Андре Токев и Петър Михалчев.

Всяка седмица има 3 епизода. Първо отсяване на кандидатите: от 80 души до 42, които влизат в първата фаза. След две елиминационни задачи остават 24. През втората седмица (в епизод 6), след още две кулинарни изпитания остава "Топ 16".
В състезателната зала - истинската кухня на формата - остават 16 плота в борба за финала. Всяка седмица има по три кръга на изпитания. В първия ден конкуренцията е за съобразителност и креативност, вторият ден е ден на битката и най-добрите се борят за имунитет, а най-зле представилите се отиват на стрес тест; в третия ден поне един от участниците напуска състезанието.

Всяка играта стартира с кутия - всеки от 16-те трябва да измисли, приготви и презентира ястие с всички или с някои от съставките в кутията, а журито опитва само трите най-добри чинии. Кутията на всеки участник съдържа 10-те му любими продукта, а той разполага точно с 60 минути, за да ги превърне гурме шедьовър. Победителят от кутията има възможността да избере основния продукт, с който всички готвят в теста за креативност - изборът му е един от 3 варианта, предложени от журито.

В сезон 3: престилка (начална фаза) получават 21 души.

В сезон 4 към наградата е добавен и курс в световната академия Le Cordon Bleu в Лондон.

Фейсбук: facebook.com/BG.MasterChef

От 3 март до 2 юни 2015 г. по bTV.
Победител: Симеон Червенков. Второ място: Елена Петрелийска.
От 1 март до 1 юни 2016 г. - сезон II.
Победител: Севда Димитрова. Второ място: Евгени Йорданов. Победител на публиката: Евгени Йорданов.
От 27 февруари до 30 май 2017 г. - сезон III (28 епизода х90 минути).
Победител: Божана Кацарова. Второ място: Димитър Димитров. Победител на публиката: Росица Иванова.
От 26 февруари до 29 май 2018 г. - сезон IV.
Победител: Станислав Райчев. Второ място: Цветомира Ванчева, трето място: Николай Немигенчев.
От 25 февруари до 28 май 2019 г. - сезон V (28 епизода х90 мин.).
Победител: Радка Булман. Другите финалисти: Лора Капустина и Николай Бойков.
От 24 февруари до 20 май и от 13 септември до 6 декември 2020 г. - сезон VI (16 + 13 епизода х90 мин.). Победител: Ивайло Спасов. Второ място: Виолина Маринова, трето място: Димитър Тончев.
От 23 февруари до 26 май 2021 г. - сезон VII. Победител: Мария Жекова. Второ място: Мартин Банков, трето място: Стилиян Желязков.

ИЗБРАНО