Сирийски, виетнамски и руски специалитети в MasterChef

25 февруари 2021 | 12:04 Дачев
„Конституцията“ на шеф Токев забавлява Силвена Роу
 
Специалитети от далечни страни с екзотични аромати, необичайни текстури и силни вкусове докоснаха сетивата на журито в първата седмица от новия сезон на „MasterChef“. Виртуозните ястия бяха приготвени от седмото поколение хоби-готвачи, които се борят за място в най-популярното кулинарно шоу по bTV.
 
С ярката си, напомняща платно на модернист чиния, Мая Вожничко-Косак доказа, че готвенето е изкуство. Някогашната бели денс танцьорка в Дамаск, която днес работи като IT специалист в България, се представи с кебап с агнешко и телешко, булгур, нахутени кюфтенца и черешов сос, и получи правото да продължи в състезанието. 
 
Конкурентът й в категорията „традиционна регионална кухня“ - виетнамец от Ханой, търгуващ у нас, обаче не успя да вземе бялата престилка със своята супа Фо. След като опита неговото пикантно ястие с телешко, Chef Токев припомни, че Фо всъщност е френска супа, пренесена от европейците в азиатската страна. 
Досегът на Chef Токев с виетнамската кухня му причини известен дискомфорт и развесели Chef Роу, която не пропусна да припомни на зрителите и участниците за деликатната „конституция“ на своя колега.  
 
Кулинарни инфлуенсъри от различни поколения кръстосаха шпаги над печката и заслужиха честта да влязат в „MasterChef“ с майсторски изпълнения от руската кухня. Бесарабската българка Лидия Петкова, която преди две десетилетия пристигнала от Молдова в България, приготви апетитни пелмени с телешко и свинско върху сметанов сос с куркума. Два пъти по-младата, но не по-малко амбициозна Виктория Капитонова от руския град Чебоксари отвърна на удара с традиционно руско ястие, но в модерен, здравословен прочит - сирники с гел от цвекло, хайвер, емулсия от крема сирене, сметана и хрян.  
 
Със старта на „MasterChef“ силни емоции преживяха не само участниците. Появата на двама 18-годишни, но отлично подготвени кулинари на кастинга, предизвикаха огромно вълнение в журито. Единият от тях - Александър Александров, който все още е ученик - приготви смайващо не само с вкуса си, но и с драматичните си цветни контрасти свинско бонфиле, придружено от фино пюре от грах и копър, сотирани челядинки, тюел и сос демиглас. 
„Сигурна съм, че се гордеете със синовете си. Ние също се гордеем с тях!“, обърна се към родителите на младите таланти Chef Силвена Роу и не скри сълзите в очите си. 
 
Освен Александър, до участие в седмия „MasterChef“ бяха допуснати още касиерката Пламена Георгиева, кулинарният фотограф Мария Жекова, художничката Диана Бояджиева, която се явява на кастинг за втора поредна година, и управителката на строителна фирма Нела Тинчева. Сред одобрените бяха също собственичката на салони за красота Гергана Баева, спортната журналистка и футболен анализатор Борислава Славова и модният консултант Нели Папазян.


ИЗБРАНО