От българско, по- българско

Седмично музикално предаване, което възражда народните песни, музика и танци от различните краища на страната. Водещ - актрисата и фолклорист Галина Василева (Галя Асенова).

Наред с шарената музикално-вокална и хореографска палитра се представят характерни обичаи и ритуали от бита на българина, съхранени във времето.
Автентичността при пресъздаването, красотата на костюма, типичното звучене се запазва и представено в пространството на декора, създава народностния характер на атмосферата.

Специален гост седи до водещата и разказва за селището, народното читалище или клуба, откъдето пристига съответната певческа, танцова или инструментална група. Плазмата излъчва снимков или видео материал, който илюстрира събитията и обектите.
На същата плазма се появяват лицата на известни творци във фолклорната сфера, чиито творби се интерпретират от млади изпълнители.

Представянето на характерни костюми от съответния край, продукти на занаятите и майстори в занаятчийството също предизвикват зрителски интерес. Намира място и отразяване на бележити дати и годишнини на известни творци.

В новинарските вести се отправят покани за юбилеи, прегледи, събори и надпявания. Млади гласове - и начинаещи, и ученици от музикалните и танцови училища - запяват незабравимите песни на баби и дядовци.

Рубриката "Фолклорът – традиция и наследство" отрежда специално място на уважение към доайените. В предаването си дават среща различните поколения, които накрая общото хоро ще събере.

Приемствеността във фолклора води камерата в домовете на известни и обичани певци, музиканти, изследователи на народното творчество. Кратък епизод разкрива интересна творческа среща между различни поколения или отразява съществен момент от жизнен и професионален път.

Отворената телефонна линия дава възможност за пряк контакт – за оценка, поздрав и пожелание.

От 27 януари 2006 г. по телевизия СКАТ.
Контакт - ot_bulgarsko@skat.bg

ИЗБРАНО