Телевизиите във война за зрители по празниците

23 декември 2011 | 08:25 Дачев

Телевизиите излизат с пълния си ресурс от популярни имена в празничните програми. От малки до по-възрастни, от тези с публицистична настройка до търсещите допълнително развлечение, от ранна утрин до късна нощ, жени или мъже, близо 3 милиона дистанционни се очаква да функционират пълноценно. Доколко миксът от обзорни предавания и токшоу, риалити формати и филмова програма, игри и музикални концерти е успешен, предстои да видим.

bTV предлага изпитана програмна рецепта, като поема благотворителните ни коледни настроения с концерт и токшоу, съчетани с рейтинга на "Комиците" и поп-фолка на "Планета"; БНТ залага на директни излъчвания от мястото на свързани с празниците събития извън студио, както и на музикални жанрове извън попа като класика, джаз и традиционен фолклор, NOVA прави проект за иконите на Богородица и на Нова година, предлага гейм шоу и много поп музика, TV7 прави сериозна публицистична заявка в микс с риалити формати, а България Он Ер развива тясната си делова ниша с празничен оттенък.

За удобство можем да разделим, съвсем условно, зрителите на "по-улегнали" и на "очакващи развлечения", като проследим предложенията на телевизиите за всяка от двете групи по часови слотове за трите ключови дни: 24, 25 и 31 декември.

За групата на публицистично настроените зрители:
Още в петъчната вечер БНТ1 предлага в „Панорама” коментари и реакции от  изтеклия политическия сезон, а специален бонус за зрителя е интервюто със Збигнев Бжежински. На 24 декември още в 8 сутринта щафетата поема Горан Благоев с "Вяра и общество", което разкаже за символите на празника в източната и западната християнска традиция. След 9 ч. Асен Григоров в „Животът и други неща” ще разговаря с отец Иван, Искра Ангелова и Харалан Александров за това, за какво харчат парите си богатите у нас. Токшоуто на Юрий Дачев по БНТ Свят е от 10 ч. с най-интересното от българския арт афиш. От 10:30 ч. по TV7 на преден план излиза още един фактор – „Факторът Кошлуков” с характерния си публицистичен поглед върху събитията. Токшоуто на експолитика е оградено от новинарските обзори на Миа Сантова за изминалата година, чак до 12:30. През това време по bTV пък е актуалното предаване на Лора Крумова „Тази събота”, което от известно време насам е с две прекъсвания за bTV Новините. По България Он Ер пък е новинарският обзор "Годината в цифри" (10:40 и 12:40).

Вечерта от 18 ч. БНТ1 и БНТ Свят ще излъчат директно Празнично богослужение за Бъдни вечер - от патриаршеския храм "Св. Александър Невски", а от 18:30 ч. по България Он Ер Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" ще разкаже за настроението на европейците преди Коледа и притеснява ли се средният европеец за следващата година. В 19:30 са bTV Репортерите, също от 19:30 ч. „Темата на Нова” е монахиня Екатерина от свищовския манастир, а в 20 ч. „сериозният” зрител може да отиде за час при „Хрътките” по bTV Action, където водещата Валентина Войкова ще покаже разследванията и историите, които са спечелили най-голямо зрителско доверие в Годишната класация на предаването. Зрителите ще научат и кое актьорско превъплъщение на репортер е заслужило специалния „Оскар”. В 20:30 ч. по България Он Ер можем да видим специално интервю на "бащата" на валутния борд у нас проф. Стив Ханке. bTV Action продължава в 21 ч. с предаването на Димитър Цонев „24/7” със своите актуални теми за досиетата в църквата и смъртта на Ким Чен Ир и с писателя Димитър Шумналиев на стола на истината.

В деня на Рождеството "групата на сериозните" ще остане в ефира най-вече на TV7, която осезаемо разчита на нея в своята програма. Новините на TV7 ще излъчат два обзора на изминалата 2011 година, а от 17:00 стартира първа част от прегледа на новините и темите от изминалата година – втората част е навръх Нова година, на 31 декември отново от 17 ч. и е посветена на спорта и позитивните новини. Николай Бареков и Миа Сантова заедно с колегите си - гости Люба Кулезич и Емил Кошлуков ще обобщят и анализират световната икономическа криза, случая в Катуница, обира на банката в Сливен, революциите в Северна Африка, терористичните атаки в Осло, аварията във Фукушима, изборите за президент и местна власт, бюджет 2012, стачките и протестите, пенсионната реформа...

Ако зрителят е оставил TV7 за времето след празничната трапеза, то по обед – между 13:30 и 16:30 – компания може да му прави „Неделя х 3” на БНТ1 с разговор за вярата, надеждата, традициите и християнството. Водещите Мария Силвестър, Андрей Захариев и Камен Воденичаров очакват интересни за този тип зрител гости.
БНТ е ефирен лидер в преките излъчвания от мястото на събитието: сутринта (09:30 – 11:30) е Празничното богослужение от храм „Св. Александър Невски”, а от 12:55 – 13:30 ч. директно от Ватикана традиционно ще видим коледното послание и благословия "Урби ет Орби" на папа Бенедикт ХVI; и двете събития ще бъдат излъчени едновременно и по БНТ1, и по БНТ Свят.

В този ден в късния следобед и вечерта bTV залага на токшоуто на Росен Петров от 16:30 ч., при когото – в последното за годината издание - ще видим и големия актьор Христо Гърбов. В 19:30 започват и bTV репортерите с филма на спортната журналистка Елена Яръмова за плувеца Петър Стойчев - за предела на човешките възможности.
Нова телевизия хвърля публицистични усилия с Цветанка Ризова от 17:45, която ще направи интервю с Любомир и Владимир Левчеви за изкуството, любовта, страховете и времето, в което живеем. Коледното издание на „Темата на Нова” от 19:30 е посветено на хората, лишени от свобода в Старозагорския затвор. Те са над 1000, а неотлъчно сред тях през последните 17 години е и отец Йордан. В „Горещо” от 23 ч. е представен проектът “Чудoтворните икони, които бдят над България” с разказ за необикновените светини на Богородица в Рилския, Бачковския и Троянския манастир. След полунощ преминаваме в „Нощни птици” по БНТ1, където ще има представители на трите най-важни опори  за обществото - църквата, училището и семейството; там ще бъде и Тити Папазов, осиновил дете от ромски произход.
По "България Он Ер" от 17:30 е медийното шоу на Доника Ризова с гости - журналисти, блогъри и дори тв оператори.

Журналистическа седмица между Коледа и Нова година, освен от сутрешните блокове, ще разчита на Милен Цветков по Нова телевизия. В петте си предавания си той ще прави по един „Топ 3” за 2011 г. – на събитията, на личностите, на скандалите, на успехите...
На 26 декември обаче хит в програмата е едночасовото обзорно предаване по bTV „Новините на годината” с водещ Люба Ризова, от 18 ч.
България Он Ер пускаа на 26 декември документална поредица за световните лидери - Горбачов, Жак Ширак, Шимон перес, Крал Абдула II, Хосни Мубарак и др.
На 30 декември, петък, БНТ ще направи от 20.50 ч. обзора „Събитията на 2011”.

На 31 декември от 10:30 ч. „Факторът Кошлуков” ще обобщи темите от изминалата година и ще направи прогноза за 2012 с гости Любен Дилов-син и Теди Москов. В новогодишната вечер министър, журналист, актриса и синоптик стават герои в социалните експерименти на „Хрътките” по bTV Action от 20 ч. Министър Томислав Дончев е приел да събира желанията на хората за следващата година в един от столичните молове, Миролюба Бенатова се е „внедрила” като консултант в магазин, в необичайни ситуации са поставени още актрисата Албена Михова и синоптикът Емил Чолаков. Актуалното предаване „24/7” също фигурира в програмата на канала от 21 ч., макар съдържанието на предаването в тази нощ остава загадка. По-рано през деня, от 9 ч. по bTV е актуалното „Тази събота”, а от 19:30 ч. е последното за годината издание на bTV Репортерите - два епизода от поредицата на Борислав Лазаров „България: рекорди извън „Гинес”. След големия интерес към първите две серии с нашенските постижения, чешити и рекорди, тогава ще видим къде се намира най-дългото кафене в България и коя е най-дългата мартеница в света, как звучи най-малката гайда в света и какво е да си рокер на 99 години.

За групата на очакващите развлечения: изпитан микс
- риалити шоу, игри, кулинария, стари филми и собствени филмови продукции, таблоиди, токшоу, кулинария, много музика и концерти, спорт
По bTV:
В навечерието на Коледа, герой в "Море от любов“ на 24 декември от 18 ч. ще бъде певецът Миро. Виновници за това са четирима младежи, които наскоро участваха в музикалния риалити формат на bTV "Гласът на България” - Тодор, Мелинда, Севинч и Константин.
Четирите водещи на новото токшоу по bTV „Високи токчета” ще ни поканят на своята трапеза в неделя по обяд, за да ни разкажат за Коледите, за които се сещат с умиление, с усмивка или с тъга. Гостите са Тити Папазов и балеринките от школата на Маша Илиева.
Ацент в музикалната програма на bTV е благотворителният концерт на 25 декември, който ще бъде излъчен на живо от Народния театър в 20 ч. Събитието е част от "Българската Коледа" и е с благотворителното участие на звездни имена на българската естрада. По-рано през деня, от 13 ч. е  концертът на Искра Радева "Коледни звезди", а половин час след полунощ ще видим концерт на Ноа.  На следващия ден по обяд (12.30 ч.) bTV ще излъчи и концерт на Тони Димитрова.
Във филмовия афиш блести финалът на IV сезон на „Стъклен дом” в понеделник. В отсъствието на нови епизоди на турския „Листопад” се появяват хитови американски заглавия в праймтайм, затова пък на третия ден на Коледа изненадващо стартира нова за ефира ни турска сапунка - "До последен дъх" (2005 г.) в следобедния пояс.

Новогодишната вечер с bTV е изградена върху романтичното риалити-токшоу „Море от любов” и на специалното издание „Комиците” от 20 до 22 ч., след което настъпва „Пълна лудница” от 22:30 ч., в условията на която и се посреща новата година. В полунощ започва трийсетминутна музикална компилация от шоуто "Гласът на България", след която се дава пълен напред на поп-фолка с двучасов концерт "Планета на 10 години". 1 януари е посветен на Фен ТВ с поп-фолк и етно концерт в две части (в 13 ч. и в 24:30 ч.).

Нова телевизия:
На Бъдни вечер концертът на Графа „От любов към живота” започва в 23 ч., участват и Белослава, Хилда Казасян, Сантра и Спенс, Любо и Орлин, Елица Тодорова и Стоян Янкулов и други.

Коледата започва в 8:30 ч. с „Клуб нюз” по Нова телевизия - победителите от „Пей с мен” Дивна и Миро, заедно с Криско, няма да ни оставят да си поемем дъх от танци, а „вечната жена” Петя Буюклиева ще представи антология на хитовете си. Ше видим и коледните пожелания на звездите, сред които Жени Калканджиева, Азис, Лилана, Рут Колева, Славена Вътова, Глория, Преслава. Всичките 13 финалисти в музикално шоу X Factor записаха празничен поздрав – песента, която ще видим, се нарича „Let It Snow”. Умастниците от шоуто ще бъзат представени и във всяко издание на „Часът” на Милен Цветков през седмицата. От 9 ч. на 25 декември започва „Станция Нова”, в която съпругите Вихра и Мая ще посрещнат известни българки заедно с техните деца: Деси Банова, кака Лара, Таня Боева. За първи път в ефир – Радо Шишарката със съпругата си, а Катето Евро ще приготви Коледна баница.
Коледният концерт на Стефан Диомов „1001 коледни камбани” с участието на Орлин Горанов, дует „Шик", Стефка Емилова и детски групи е на 26 декември по обяд. Концертът е посветен на бургаския музикант Пламен Ставрев.

В седмицата между двата празника в "Бон апети" ще има разнични новогодишни трапези - водещите Лора и Стоян ще дават идеи за тематични партита.

Новата година зрителите ще посрещнат с концерта на Мария Илиева „10 години „Лунен сън”, който започва от 23 ч. и продължава до 01 ч., следван от филм-концерта „ФСБ”. Преди това, празничната вечер ще бъде отворена от специално издание на сериала „Етажна собственост” в 20 ч. с големи изненади, обрати и много смях; участва и една много специална гост звезда... От 21 ч. пък е гвоздеят на програмата – специално издание на гейм шоуто "Аз обичам България", в което Богдана Карадочева и Васил Найденов ще играят и пеят  в отбора на Андрей Слабаков, а Преслава и Галена - в амплоато им на народни певици - ще се състезават в отбора на Юлиан Константинов. Специални гости на предаването ще бъдат Орлин Павлов, Графа и Любо, ще бъдат въведени нови игри - „Дунавско хоро” и „Отново в училище”, ще има и скрити в баница късмети.

БНТ:
В навечерието на Коледа зрителите ще се насладят на концерта на Майкъл Болтън от Роял Алберт Хол, Лондон (24 декември, 18:55 ч.), следван от традиционната „Една коледна нощ в операта” от 20 ч. – празнично шоу, тази година със специалното участие на тенора Бойко Цветанов, Орлин Павлов, Аделина Кънева, Нора, Тони Димитрова и Стефан Диомов. В късната съботна вечер ще видим и концерта на Васил Петров от тазгодишния „Джаз Аполония”.
Финалът на детското музикално състезание „Феномени” ще се отбележи на 25 декември в 8:30 ч. с мюзикъла „Питър Пан”, в който ще участват всички победители от конкурса за 2011 г.
На Коледа е и концертът „Суинг клуб в коледната нощ”(21:30) с изпълненията на дамското трио „Сентиментъл Суингърс” и секстет с Мишо Йосифов, а на 26 декември има 3 концерта. Първият е на Михаил Белчев с участието на Йорданка Христова, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, „Тоника”, „ФСБ” и много други, вторият е класически концерт (18:15 ч.) от Виена с тенорите Доминго, Карерас и Натали Коп, а третият е група „Акага” с Димитър Ковачев - Фънки, Любо, Графа, Хилда Казасян.
Обзор на постиженията на българския спорт, озаглавен „Спортната 2011”, можем да гледаме в понеделник по обяд.

На 31 декември БНТ предлага по обяд фолклорното предаване „Иде нашенската музика”, а вечерта – „Шоуто на Канала” под наслов „новогодишен сериал” и с гости като Христо Стоичков, Мартина Вачкова, Камен Воденичаров, Стефан Щерев. След 22:30 ч. телевизията ще излъчва пряко от площад Батенберг в столицата празничния новогодишен концерт "Сцена под звездите” с водещи Мария Силвестър и Силвестър Силвестров, който ще продължи до 1 ч. и ще бъде прекъснато за кратко от приветствието на президента Първанов. Участват Васил Найденов, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, група „ТЕ”, група „Ахат”, Миро, Дивна, Криско, Скилър, Лилана, естрадно-духов оркестър „Севлиево”, балет „Веда Джуниър”, Ансамбъл „Гоце Делчев” – София, DJ Станчо. След този концерт ще видим филма-концерт на Мартин Скорсезе за Ролинг Стоунс - „Shine a Light”.
На 1 януари от 12:15 ч. е и традиционният новогодишен концерт на Виенската филхармония, на живо.

Сред филмовите заглавия, които БНТ е избрала, се откроява „Под прикритие”, както и хитовата индийска продукция, наградена с 8 „Оскар”-а „Беднякът милионер” и премиерната за телевизията продукция „TILT”.

БНТ Свят посвещава празничните си програми на българското кино и българските музиканти, сред които концерт на Старозагорската филхармония и "Акустично трио 3000" с Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев в две части (на 24 и 25 декември), „Рок Коледа 2011” с Милена Славова (25 декември вечерта), концерт на Мила Георгиева (цигулка), концерт на Равигор Попов. БНТ2 ни предлага концерт на "Симпли Ред" на Бъдни вечер, Световните музикални награди, Концерт на Щраус оркестра (Виена) на Коледа и други.

TV7
Коледният хит на медията е рубриката „Пред банята”, изведена от предаването-майка „Факторът Кошлуков” в специално самостоятелно издание в 18:45 ч.  Гости в празничното издание са Бойко Борисов, за когото това е единствено телевизионно участие в коледно-новогодишния период, легендарният Димитър Пенев и коментаторът Томислав Русев. От 21:45 на 25 декември TV7 излъчва последния концерт на Майкъл Бубле от тази година.
Акцент в коледната и новогодишната програма са и двата риалити формата, които телевизията стартира през декември.

На Бъдни вечер от 19:45 ще бъде излъчен първият лайв на Star Machine – първото актьорско риалити у нас, на което предстои да се конкурира със следващия подобен формат („Кастинг” по БНТ). По нова година пък, в специален лайв, главният герой в романтичното риалити „Милионер търси съпруга” Христо Сираков ще съобщи и връчи покани да продължат на кандидатките, направили му най-добро впечатление до този момент. Водещи на този формат, който е основа на празничната новогодишна програма на TV7 от 22:15 ч., са Азис и Нели Петкова, музикални гости са Софи Маринова, Цветелина Янева в компанията на Миро, а участие ще вземат още водещите на „Бодилник” Николай Бареков, Инна Пелева и Жана Танева заедно с други водещи като Емил Кошлуков, Марио Младенов, Лео Бианки, Митко Павлов.

На 25 декември и на 1 януари предаването „Насреща Люба Кулезич” е с празничен начален час 10:00. На Коледа в студиото гостуват Васил Найденов и Ивайло, режисьорът от "TVart" Стилиян Иванов ще говори за филма си за Петър Димков, приятелите на Филип Киркоров ще разкрият има или няма руската звезда дете. На 1 януари на Люба Кулезич гостуват ромските перли „Надежда” от гетото „Надежда” с изпълнение на живо в студиото, икономически прогнози ще направи ясновидката Ивелина Христова. Драго Чая ще дойде под ръка с маймуната Руди, а Влади Въргала без „шменти капели” срещу водещата. В понеделник, 26 декември след полунощ ще видим и конкурса за красота "Мис Свят 2011".
„Спортната 2011” ще води на 31 декември от 17 ч. Миляна Велева.

Филмите за Джеймс Бонд се открояват във филмовата програма на TV7 - на 31 декември и на 1 януари ще видим „Златното око” и „Винаги ще има утре” с начален час 19:45. По-малките зрители ще се зарадват на старта на третия сезон на  „i-Карли” в ефира на TV7 рано сутринта във вторник, 27 декември.

България Он Ер
На 24 декември от 21:15 часа телевизията ще излъчи гала концерт "Коледа на леда". със световните звезди на фигурното пързаляне. В уникалното шоу на леда в Арена Форум в Милано през 2010 г. са събрани най-добрите фигуристи в света.
На 24 и 25 декември стартира авторската документална поредица "Дзенга рипорт" (23 ч.) , а в навечерието на Нова година тръгват 4-те серии на "Граф Монте Кристо" с Жерар Депардийо, Орнела Мути и Жан Рошфор.

* * * * * * *

Други телевизии:
Телевизия BBT ще направи три обзора (в рамките на половин час) на изминалата година - единият е на Бъдни вечер от 20 ч. , "Светът 2011" за световните събития, а следващият е на Коледа - "Спортът 2011" със спортните събития на годината (20 ч.). На 31 декември в „България 2011“ от 20 ч. ще има общ годишен обзор на събитията.
Телевизия "Alfa" предлага "Студио Атака" с Волен Сидеров по обяд на 24 и 25 декември, а Нова година ще посрещне с "Гостите на Alfa TV" и народна музика.
Голяма поредица от коледни филми предлага Diva Universal всеки ден до Новогодишната нощ включително. „Нашата първа Коледа“ (24 декември, 15 ч.) показва две семейства, които прекарват заедно Коледа за първи път, опитвайки се да поддържат коледните си традиции. В „Ноел“ (24 декември, 19 ч.)  кулминацията е магическото преживяване на легендарното коледно парти на г-жа Уъртингтън. В 48-часова специална коледна селекция по FOOD Network HD са събрани предавания с празнични рецепти. MGM пък излиза с „Вампирска киномания” в новогодишната нощ – 4 филма за ваприри.
TV1 нарича програмата си за Коледа “Филмова Коледа” – ретро филмов маратон от 8 до 24 часа на 25 декември със София Лорен, Марчело Мастрояни, Адриано Челентано. На Нова година акцент на канала е музиката, концерти на популярни български изпълнители, опера и класическа музика.
Film+ ни предлага футболни срещи за Купата на България, мачове от холандската Ередивизи, мачове от испанската Примера Дивисион, бос, тенис и баскетбол от NBA.
Ring.bg ще излъчва Световните игри по интелектуални спортове и английския Чемпиъншип, а Нова Спорт залага изцяло на английската Висша Лига.

Телевизия "Туризъм" ще излъчва обзорен филм за зимен и планински туризъм - "България – зимна дестинация", епизод от представителната поредица филми за България като предпочитана туристическа дестинация.
По телевизия СКАТ Коледата се отбелязва както с традиционната за канала публицистика, така и с хоров концерт в църковен храм и разнообразие от музикални жанрове - фолклор, класика и рок. На 25 декември сутринта ще видим отец Боян Саръев на живо във воденото от него просветителско и дискусионно предаване "За вярата българска", а посрещането на Нова година на 31 декември е оставено изцяло в ръцете на Галя Асенова с новогодишно издание на фолклорното "От българско, по-българско" в 3 части - от 20 ч. до 24:30 ч.


ИЗБРАНО