Новият папа

За филма

Оригинално заглавие: The New Pope
Държава: Италия, Франция, Испания, САЩ
Година: 2020
Жанрове: Драма

Режисьор: Паоло Сорентино

В ролите: Джуд Лоу, Силвио Орландо, Джон Малкович, Хавиер Камара, Маурицио Ломбарди, Рамон Гарсия, Сесил дьо Франс, Людовин Сение, Алесандро Ричечи, Кируна Стамел, Нора Валдстатен


Продължение на "Младият папа" (2016 г.).

Лени Белардо (Джуд Лоу), известен като папа Пий XIII, е в кома. След непредвидими мистериозни събития, държавният секретар кардинал Анджело Войело (Силвио Орландо) успява да сложи на папския престол сър Джон Бранокс (Джон Малкович) - очарователен и изискан английски аристократ, който приема името Йоан Павел III. Новият папа изглежда идеален, но крие деликатни тайни и Войело веднага усеща, че няма да е лесно да замени харизматичността на Пий XIII.

Между живота и смъртта, Лени Белардо се превръща в светец - идол за хиляди, което засилва контраста с фундаменталистите. Междувременно църквата е под натиска на външни заплахи и скандали, удрящи по символите на християнството и носещи риска йерархията да бъде необратимо разрушена. Във Ватикана обаче, както обикновено, нищо не е такова, каквото изглежда. Доброто и злото вървят ръка за ръка през историята и за да станем свидетели на развръзката, трябва да проследим хода на събитията...

Еп.1:
След внезапния си сърдечен удар, папа Пий XIII лежи в кома, докато неговите последователи пламенно се молят за чудотворно възстановяване. Натискът от противниците на Пий принуждава държавният секретар Войело да издигне до власт нов папа и с конклава в безизходица прави прибързан ход, който хвърля Църквата в още по-голям хаос.

Еп.2:
Докато слуховете се вихрят за ролята на Църквата при внезапна смърт, Войело, Гутиерес (Хавиер Камара), Асенте (Маурицио Ломбарди), Агире (Рамон Гарсия) и София (Сесил дьо Франс) пътуват до имението на сър Джон Бранокс в Обединеното кралство, надявайки се да го убеди да се върне с тях във Ватикана и да приеме най-светата роля. Бранокс е привлекателен, но чувствителен мъж, който носи във себе си голяма семейна трагедия. Той се оказва по-труден за управление от очакваното, но решителният Войело решава да продължи натиска си. Междувременно Естер (Людовин Сение) споделя историята за зачеването на сина си пред пресата.

Еп.3:
Все още обмисляйки предложението на Върховния понтифик, Бранокс разсъждава върху миналото си, докато Войело ясно заявява ангажимента си за успеха на своята мисия.
След като е избран за папа и приема името Йоан Павел III, Бранокс проповядва важността на семейството, истината и любовта в първата си реч пред кардиналите. Естер се обвързва с Фабиано (Алесандро Ричечи), вдовец и нов член на енорията, който предлага необичайно решение на паричните му неволи. Игуменката на Сейнт Тереза (Кируна Стамел) и раздразнената сестра Лизет (Нора Валдстатен) са обезсърчени, когато молбите им за допълнителни финанси остават нечути.

От 14 януари 2020 г. по HBO.

ИЗБРАНО