Младият папа

За филма

Оригинално заглавие: The Young Pope
Държава: Италия, Франция, Испания, САЩ, Великобритания
Година: 2016
Жанрове: Драма

Режисьор: Паоло Сорентино

В ролите: Джуд Лоу, Даян Кийтън, Силвио Орландо, Скот Шепърд, Сесил Дьо Франс, Хавиер Камара, Людивин Сание, Тони Берторели, Джеймс Кромуел, Себастиан Роше


Началото на понтификата на Лени Белардо (Джуд Лоу), известен още като (въображаемия) папа Пий XIII - първи папа-американец. Млад и харизматичен, неговото избиране е резултат на проста, но ефикасна медийна стратегия от страна на Колегията на кардиналите.

Но външността се оказва лъжлива. Особено на място и сред хора, които са избрали голямото божие тайнство за ориентир в съществуванието си. Това място е Ватикана и тези хора са лидерите на църквата. И Пий XIII се оказва най-мистериозният и най-противоречивият сред тях. Умел и наивен, ироничен и педантичен, старомоден и модерен, съмняващ се и решителен, меланхоличен и суров, Пий XIII се опитва да пресече безкрайната река на човешката самота, за да открие Бог, когото да даде на човечеството. И на себе си.

Паоло Сорентино:
“Ясните знаци за божието съществувание. Ясните знаци за божието отсъствие. Как вярата може да бъде търсена и изгубена. Величието на святото, твърде голямо, за да бъде разбираемо, когато се бориш с изкушения и когато всичко, което би могъл да направиш, е да им се отдадеш. Вътрешната битка между ограмната отговорност като Глава на католическата църква и нещастието на обикновения човек, когото съдбата (или Светият дух) са избрали за Папа.

И най-сетне, как да боравиш с властта в държава, където догмата и моралният императив са отричането на властта и безрезервната любов към ближния. Ето за това става дума в „Младият папа“."

10 епизода х50 мин.
Уеб сайт: hbo.com/the-young-pope
Копродукция на Sky, HBO и Canal+.

От 28 октомври до 25 ноември 2016 г. по HBO. От 9 януари 2017 г. - повторение.

ИЗБРАНО