„Библиотеката“ с изнесено студио в Бургас

1 декември 2021 | 17:37 Дачев
Писателят Георги Бърдаров започва нова рубрика
 
Предаването „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас - на 5 и 12 декември от 15:30 ч. по БНТ1.
 
Екипът на предаването засне две специални издания в новия културно-образователен център на Бургас, които ще бъдат излъчени в две поредни недели. Първият брой ще бъде на 5 декември в навечерието на празника на града - Никулден.
 
* * * * * * *
 
Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България. Инвестицията за малко над 9 милиона лева превръща сградата на бившата болница в модерно пространство с впечатляваща архитектура и дизайн, което обединява посетители и читатели от всички възрасти – от 6 месечно бебе до столетници. 
 
Библиотеката в Бургас отвори врати на 1 април 2021 г. и впечатлява със своето многообразие от книги, модерни читални, изложбени галерии, интерактивна зала за обучения, модерно хранилище и още много пространства, които зрителите ще видят в ефира на БНТ. 
Нещо повече – чрез новата библиотека е разрешен и един дългогодишен проблем: в продължение на години много книги са били разпръснати в различни сгради из целия град. 
 
* * * * * * *
   
Специални гости на предаването ще бъдат кметът на община Бургас – Димитър Николов, Яна Кършийска – директор на регионалната библиотека, Роза Боянова – председател на Бургаската писателска общност и писателят Георги Бърдаров, който започва нова рубрика в „Библиотеката“ – „Точки на вдъхновение“. 
Георги Бърдаров е част и от проект за иновативно образование в Бургас – „Първокласно начало“, за който ще разкаже в ефир. 
 
Кметът на община Бургас изрази готовност да сподели опит и да съдейства на всяка община, която иска да създаде подобно пространство. 
 
Продуцентът и водещ на предаването Анна Ангелова споделя: 
„Още щом библиотеката в Бургас отвори врати знаех, че искам да направим предаване там и да я покажем. Най-сърдечно благодаря на община Бургас и на екипа на библиотеката, че ми повярваха и откликнаха на тази идея. Това е първата изцяло реновирана библиотека в България за последните 30 години, а постигнатото е вдъхновяващ пример за съвременно и адекватно мислене, за отношение към различните поколения и доказателство, че когато има верен подход, има и резултат. Освен това мисля, че новото пространство в Бургас най-точно илюстрира и мото на нашето предаване „Библиотеката – място за книги, хора и идеи.“ И вярвам, че вече все повече хора вече ще ходят НА морето ЗАРАДИ библиотеката.“