Празнична програма на БНТ1 за 24 май

22 май 2020 | 12:22 Дачев
На 24 май 2020 от 9 до 10 часа - празнично издание на Култура.БГЕзик свещен“. 
България посреща деня на буквите без празнични шествия на ученици и студенти и публични събития, затова водещите Александра Гюзелева и Димитър Стоянович ще срещнат виртуално в студиото хора на духа от цялата страна. Зрителите ще видят включвания от Пловдив, Варна, Русе и Благоевград с техните творци, учители и будители, както и постиженията им в онлайн образованието и в съхраняването и развиването на традиции и духовност.
 
За разговор в студиото в София са поканени председателката на Комисията по култура и образование в Столична община Малина Едрева и бившия министър на образованието Даниел Вълчев, поетесата и журналистка в БНР Белослава Димитрова и писателят и драматург Георги Тенев. 
 
В празничното издание ще научим:
- станаха ли за обществото ни приоритет културата и образованието,
- с какво можем да се похвалим и какво да променим,
- кои са двигателите и какви са ресурсите на духовността днес.
„Език свещен“: защото миналото е гарант за бъдещето, което е обща ценност и грижа.
 
* * * * * * *
 
Веднага след „Език свещен“, БНТ съвместно с МОН ни канят на официалната церемония  по връчването на наградите за научни постижения "Питагор" - 2020. 
Кои са новите лица на бъдещето, науката и иновациите, ще видим от 10.00 часа с водещ Ана Ангелова. 
 
Музикални поздрави към наградените ще отправят Деси Добрева, ученици от НМУ " Любомир Пипков" и певицата от ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева.
 
* * * * * * *
 
В 11.00 часа зрителите могат да гледат празнично издание на предаването "Отблизо" - с Боряна Граматикова.
Специален акцент - българската писменост и родовата памет, поглед към празника от по-различен различен ъгъл.
 
Предаването ще започне с разговор с писателя Александър Шпатов, който организира едни необичайни турове из София – литературни разходки. Вместо да обикалят по стандартните туристически забележителности, Шпатов води хората до емблематичните за българските класици места – любимите кафенета на писателите, квартирите, в които са живели, улиците, по които най-често са минавали.
 
Зрителите ще чуят и за неразгаданите мистерии около едни от най-старите писмености на изчезнали цивилизации, които си остават неразчетени и до днес. А веднага след това ще се върнат в съвремието, където едно младо семейство ще разкаже що е то бууктюбър и как всъщност, чрез ютюб може да стане магията – младите да заобичат четенето.
 
Народната певица Ива Давидова ще сподели за трудния път ревностно да пази българския фолклор във време, в което се опитва да надделее пошлостта. Ще бъде представена отблизо една учителка от Средец, която, като много свои колеги, с достойнство върви по неравния път на своята професия, но като никой друг, сръчните й ръце извайват изящни фигурки, претворяващи исторически факти, библейски сцени и красиви житейски картини от рециклирани материали.
 
Децата от училище „Васил Левски” от Троян ще направят специална изненада за учителите в цяла България!
 
* * * * * * *
 
Празничната програма на 24 май ще продължава точно в 13 часа, когато стартират новите издания на единственото в национален ефир предаване за литература „Библиотеката“ - с Николай Колев.
 
В ситуация на отменени групови събития и колективни чествания, празникът е повече от всякога личен, интимен, положен между спомена и визията за бъдещето. Гости ще бъдат някои от онези български творци, които през последните години споделяха тревогите, обичта и визиите си, свързани с културата ни днес в традиционните слова по време на церемонията пред Националната библиотека в София по случай празника на светите Кирил и Методий. Те ще разкажат какво са видели през годините, как са възприели промените, какво биха променили или добавили в словата си днес Теодора Димова, Мирела Иванова, Деян Енев.
 
И още - как възприемат празника днес писатели и поети от страната, как се развиват букварите, по които учат поколения българи и какви са трансформациите на шрифтовете, на които пишем и четем – всичко това в празничното издание на „Библиотеката“, предаването на БНТ за книгите и хората около тях.
 
* * * * * * * *
 
Специален акцент в програмата по повод празника на българската просвета и култура и славянската писменост е музикалният филм "Град за завръщане", който започва в 16:35 часа.
Едно магично пътешествие във времето и пространството на Стария Пловдив очаква зрителите. Заглавието е цитат от стих на поета Александър Секулов, посветен на древния град.
 
Духът на Пловдив е онова, което провокира създателите на телевизионния проект в тишината на извънредната обстановка. Красотата и архитектурата на възрожденските къщи, величието на Античния театър, каменните улици на вечния град са естествената среда, в която артистите от "Опера Пловдив" изпълняват произведения на Добри Христов, Димитър Ненов, Георги Златев-Черкин, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Добринка Табакова. 
 
Сопраното Светлана Иванова, концертмайсторите Мичо Димитров и Виеслав Новак, струнен квартет и духово трио от оркестъра на Опера Пловдив, заедно с балетни артисти от трупата са музикалните домакини на „Град за завръщане“. 
 
Старинните къщи оживяват. „Сега“ и „някога“ се събират ЗАЕДНО, за да припомнят това, което историческите източници и живописните платна на стари майстори показват: музиката е била важна част от живота на тези аристократични домове. 
 
Проектът по идея на доц. Нина Найденова е реализиран изцяло в духа мотото на Европейска столица на културата, Пловдив-2019: ЗАЕДНО. Заедно в осъществяването му са Опера Пловдив, Община Пловдив- ОП „Старинен Пловдив“ и БНТ Пловдив. 
 
Сценарист на филма е журналистът от БНТ Пловдив и автор на предаванията „Арт стрийм“ и „Линия култура“ Владислав Севов. Отговорен оператор – Виолин Палейков, монтаж – Иван Палейков. Режисьор – Станимир Навущанов.


ИЗБРАНО