Ново предаване за генеалогия и родова памет - “Джинс” по БНТ

10 януари 2019 | 12:37 Дачев
Водещият Андрей Захариев ще съпровожда известни личности до местата, откъдето произлизат предците им, за да ни разкажат фамилната си история
 
Всяка събота от 17:30 до 18:00 ч. по БНТ1.
 
Джинс” - по името на позабравената дума (род, произход, сой), ще потърси сериозни отговори на шеговития въпрос: “А знаеш ли от кой джинс си?“. Като ни накара да се замислим над това “кои сме”, “откъде идваме” и ни помогне да осъзнаем личната си отговорност като носители на щафетата от миналите към бъдещите поколения.
 
Гост на първото издание на предаването е литературният историк проф. Михаил Неделчев, чийто вещ разказ от старата столица Велико Търново ни среща с неговия прадядо - героя от Сръбско-българската и балканските войни генерал Иван Фичев, син на самобитния възрожденски архитект Колю Фичето.
Ученият ще ни разкаже как по време на Балканската война и двете дъщери на генерала са изпратени на фронта като милосърдни сестри. ,,Нямам син, който да се бие, но имам две дъщери - те ще помагат като доброволки”, отсича военачалникът и не прави компромис дори когато лазаретът им е изпратен край Чаталджа, където се водят тежки сражения.
 
През очите на гостите „Джинс“ ще ни пренесе в българските села и градове, включително онези, които сега са извън пределите на България, ще възкреси минало и традиции, ще ни помогне да преосмислим историческото и културното ни наследство. Предстоят ни и срещи с емигранти, у които споменът за родните места и предци е жив.
Идеята зад “Джинс” е героите не само да споделят предаваните от поколения родови истории, но и предприемайки разходка в миналото, да преоткрият нови детайли от наследството си, което да ообогати цялостния исторически контекст.
 
* * * * * * *
 
Водещият Андрей Захариев е добре познат на аудиторията на националната телевизия от емблематичните предавания “Библиотеката” и “История.bg”, а екипа на “Джинс” допълват сценаристите Георги Проданов и Деяна Драгоева и режисьорът Еленко Касалийски. 


ИЗБРАНО