«Корабът на Рез» се завръща с нов сезон по БНТ1

26 април 2014 | 11:01 Дачев
В неделя, 27 април, документалната поредица «Корабът на Рез» се завръща с втори сезон в ефира на БНТ1
 
Проектът “Непозната земя” ("Terra Incognita") е документална поредица на "Енох филм" и БНТ за археология и е под патронажа на ЮНЕСКО.
Първите филми бяха излъчени от 2003 до 2012 г., след което от 29 юни 2013 г. бе излъчен първият сезон на Корабът на Рез с 6 епизода. 
 
Новият сезон отново ще съдържа 6 едночасови филма. Излъчването им е планирано всяка неделя от 19:00 часа.
 
* * * * * * *
 
Пътешествието назад във времето ще продължи с интересни факти за тракийското мореплаване и с мащабни исторически възстановки, включващи информация за бита и уменията на древните моряци по корабоплаване, гмуркане и риболов.
 
Уникалната поредица обединява учени, археолози, еколози и ентусиасти, които плават с древния кораб по пътя на траките към Троя. 
 
В екипа се включва и акад. Антон Дончев.
Авторът на романа «Време разделно» коментира: «Когато преди година споделиха с мен идеята да бъде възкресен и пуснат по вода древен тракийски кораб, аз бях сигурен, че това е невъзможно. Невъзможно, докато не го видях с очите си». 
 
* * * * * * * *
 
Корабът е главният от морската флотилия на цар Резос, наречен от Омир „божественият повелител на конете и водата”,  посветен на пристигането на траките в битката за Троя. 
 
Проектът по реконструкцията на бойния тракийски кораб на Рез  започна преди няколко години, като основната част от корпуса му бе завършена на открито в старопланинското село Боженица, Ботевградско. 
 
Автор и режисьор на идейния проект е Атанас Димитров.
Той е възпитаник  на художествената гимназия „Проф. Илия Петров”, където най-често е рисувал морски пейзажи. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, после и режисура. 
 


ИЗБРАНО