„Корабът на Рез” – нова документална поредица на БНТ от 29 юни

19 юни 2013 | 11:47 Дачев
От следващата събота, 29 юни 2013, БНТ стартира излъчването на новите епизоди от телевизионната поредица за архелогия „Непозната земя”.

Тя ще покаже възстановки на исторически моменти от древната история и мащабния проект по реконструкцията на бойния тракийски кораб на Рез, който БНТ започна преди няколко години. Автор, ръководител и режисьор на проекта е Атанас Димитров.

Корабът е главният от морската флотилия на цар Резос - „Божественият повелител на конете и водата”, както е наречен той от Омир в редовете на Илиадата, посветени на пристигането на траките в битката за Троя. Специална експедиция от учени, археолози, еколози ще плава с древния кораб по пътя на траките към Троя.

Основната част на корпуса на кораба бе завършена на открито в старопланинското село Боженица, Ботевградско. На 12 септември 2012 г. корабът бе превозен до лагера на спортна академия „Васил Левски” в Равда, където  бе представен на екипа от учени – историци, археолози и еколози, както и на участниците в бъдещата научна експедиция, на която зрителите на БНТ ще станат свидетели в събота от 18:00 ч. 

Документалната поредица, която е под патронажа на ЮНЕСКО ще съдържа 6 едночасови филма. Зрителите на БНТ ще могат да се запознаят с процеса по реконструирането на кораба, датиращ от преди 3500 г., с интересни факти за тракийското мореплаване и мащабни исторически възстановки. Документалните филми ще проследят пускането на кораба по вода от пристанището в Каварна. Те ще видят и обучението на екипажа на кораба, което пресъздава бита и уменията на древните моряци по корабоплаване, гмуркане и риболов.

Основни партньори на съвместния проект на БНТ и „Енох Филм” са Министерство на културата, ИА Морска администрация, Национална спортна академия „Васил Левски”, община Каварна, Министерство на младежта и спорта, Национален исторически музей, Археологически музей при БАН, Институт по Балканистика, сдружение „България завинаги” и много общественици и интелектуалци от България и чужбина. 
 


ИЗБРАНО