„Българските следи“ - неделно патриотично предаване по TV7

26 септември 2013 | 15:24 Дачев
На 29 септември, неделя, в 15:30 в ефира на TV7 стартира предаването „Българските следи“, вдъхновено от сериала „Дървото на живота“.
 
Водещ е Иван Стаменов, познат от ролята си на Тодор в първия сезон на българската сага.
Първоначално и до днес, за водещ бе обявен проф. Андрей Пантев, който презентира сериала в предпремиерни прожекции на епизоди от сезон I в различни градове от страната тази пролет, заедно с участващи актьори.
 
„Българските следи“ ще ни отведат в миналото, за да видим по-ясно настоящето и бъдещето си. Създадено от екипа на сериала, предаването ще търси отговор на въпросите: кои сме ние и какви сме, ще възроди историята на националната ни съдба с примерите за героизма на бъргарите в миналото.
 
Български следи са оставени не само на бойното поле, но и в изкуството, науката и спорта. Заедно с водещия Иван Стаменов ще ги преоткрием и преосмислим – половин час всяка неделя следобед.

TV7 има традиция в коментарни студиа към сериали - през септември миналата година бе организирано студио към турския сериал „Великолепният век”, водено от Стойчо Керев и с участието на журналисти, историци, археолози, османисти.
 
* * * * * * *
 
Иван Стаменов е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“.
 
Повече от 10 години живее в Ню Йорк, където работи като актьор, вкл. и в постановки на Бродуей. В края на миналата година актьорското призвание го връща в България за участието му в „Дървото на живота“, където изпълнява ролята на македонец, офицер и участник в македонското освободително движение.
 
Понастоящем живее в Австрия със семейството си.

* * * * * * *

Епизод 2 от сезон 2 на „Дървото на живота“ - неделя, 21:00 - 22:30 ч.
 
След края на Първата световна война и абдикацията на Цар Фердинанд, промените  се случват със скоростта на светлината. Довчерашните военнопленници вече са победители. 
 
Очарователният френски офицер Жак Боало (Симеон Лютаков) се завръща във Видин – вече като наместник в града. Новата му позиция го принуждава да работи с полковник Йордан Вълчев (Христо Шопов), докато чувствата му към Яна (Луиза Григорова) растат. 
Яна мечтае за Боало, но се опитва да остане вярна на Йордан, който смътно започва да усеща, че съпругата му e променена. 
Преломният момент в отношенията им настъпва в една късна интимна вечер, когато Яна решава да покаже на мъжа си това, което е видяла да прави една шантонерка с френските пленници – еротичен танц и опит за орална любов. Но как ще се отрази този ход на семейните им отношения?
 
В изпълнение на международните спогодби, френският капитан Боало издава заповед: войсковите части в града трябва да се разоръжат и разформироват, както и да предадат знамето на Втори бдински полк на победителите. Йордан обещава на Боало да спази заповедта, но тайно съставя план, с който да опази честта на българската армия.
 
Божура (Теодора Духовникова), отегчена от семейния живот, започва да се оглежда за нещо ново, непознато и вълнуващо. В това време в обкръжението на съпруга й се появява тайнственият геолог Франц Винербергер (Калин Врачански)...
 
Едно театрално представление, организирано от Боало, за да стопи ледовете между победители и победени във Видин, се превръща в параван за тайни ходове и комбинации. А когато тази бурна вечер е към края си, във Видин се завръща Панто Вълчев (Владимир Карамазов)
 



ИЗБРАНО