Великолепният век

За филма

Оригинално заглавие: Muhteşem Yüzyıl
Държава: Турция
Година: 2011
Жанрове: Сапун

Режисьор: (сценарий) Meral Okay

В ролите: Halit Ergenç, Nebahat Çehre, Meryem Uzerli, Okan Yalabik, Nur Aysan, Selma Ergeç, Filiz Ahmet


Зрелищен и провокативен сапунен сериал - биографична драма за възхода на Османската империя по време на управлението на Сюлейман Великолепни.

Любовта между султана и украинската робиня Александра успява да измести вековните традиции в двореца и да отчужди владетеля от официалната му съпруга и семейството. Изкусителната украинка става причина за противоречия и в управлението на империята.

Мащабната продукция разкрива драматични обрати в двореца и живота на султана и се развива на фона исторически събития, ключови за целия Балкански полуостров.
Любовната история повдига завесата на изпълнения с тайни и интриги живот в султанския харем през най-величествения период на Османската империя. Дошла като безправна робиня от най-крайните земи на империята, Александра успява да спечели сърцето на султана. С блестящ ум, необикновена сила на волята и привлекателна външност, тя се превръща в жена на най-могъщия султан.

Сериалът разчита на изключителен сценарий, виртуозна режисура, пищни декори и костюмография, перфектна актьорска игра и завладяващ саундтрак.

Сериалът предизвика протести от зрители за "липса на респект", "непочтеност" и "хедонизъм" при обрисуването на историческия султан. Върховният съвет по радио и телевизия на Турция ("RTÜK") е получил над 70 000 оплаквания и е настоял продуцентите да се извинят публично за неправилно осветяване на "частния живот на една историческа личност", а премиерът Ердоган е заклеймил поредицата като "усилие историята ни да бъде показана на младите поколения в негативна светлина".

Уеб сайт: http://www.muhtesemyuzyil.tv/
От 12 септември до 21 декември 2012 г. по TV7, сезон I (53 еп.) и II (20 еп.). От 22 януари до 13 август 2013 г. - следващи епизоди на сезон II (21 - 96). От 2 октомври до 5 декември 2013 г. - сезон III (до 38 еп.). От 13 януари до 2 април 2014 г. - сезон III (еп. 46 - 92). От 3 април 2014 г. - сезон IV.
От 10 декември 2012 г. - повторение (сезон I). От 13 март 2013 г. - повторение (сезон II). От 5 август 2013 г. - ново повторение (сезон II - от еп. 7). От 6 ноември 2013 г. - повторение (сезон III). От 12 януари 2015 г. - повторение (сезон I).
От 29 август 2015 г. по Diema Family.

ИЗБРАНО