Уволниха Люба Кулезич

25 февруари 2013 | 11:43 Дачев
Кулезич не показала балансираност и различни гледни точки за протестите

Ръководството на TV7 взе решение да не продължава договорните отношения на телевизията с водещата Люба Кулезич - съобщиха преди минути от телевизията


"Г-жа Кулезич отказа да спазва елементарните журналистически стандарти за правене на публицистика – показването на различните гледни точки. Г-жа Кулезич не спази принципите на балансираността в ситуация, в която обществото е в състояние на масов протест и крайно настроено към политическия модел.

В последното издание на „Насреща Люба Кулезич” (25 февруари, неделя, 9 - 12 ч., бел.ред.) беше накърнено достойнството и правото на гледна точка на протестиращите български граждани и беше отразен само един политически тип позиция.

Ръководството на телевизията се разграничава от това поведение и заявява отново своята позиция на пълна подкрепа на гражданското общество и показването на гледните точки на протестиращите. Благодарим на Люба Кулезич за съвместната работа, в която имаше и много положителни моменти” - това е заявил изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков.

* * * * * * *

Авторското предаване на Кулезич е в своя трети сезон, след като стартира на 3 април 2011 г.
 
По образование,  Любица Михайло Кулезич е кинокритик, завършила е кинознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днес - НАТФИЗ). Преди години бе автор и съавтор е на седмичните предавания по БНТ „Кино в чекмедже“ (1995 - 1996 г.) и „24 квадрата“ (1998 - 2001 г.).
Работила е и в телевизия "Европа" (редактор на предаването „Неделя 5 и 10“). 
През 2010 г. прави културна рубрика в "Здравей, България" по Нова ТВ, а от 2009 до 2001 е водещ на рубриката "Рулетка" от "Станция НОВА".

Била е автор на публицистични материали за фалиралите вестници „Седем“ и „Класа“, както и за  „Монитор“, а заедно с Явор Дачков участва в редколегията на седмичника „Гласове“.
 
Скоро (на 19 март) Кулезич ще навърши 57 години.

* * * * * * *

В анонса за последното й предаване присъстваха Йордан Соколов и Георги Коритаров с анализ на събитията, пространно интервю на министъра в оставка Цветан Цветанов, мнения на пострадали от организираната престъпност - Огнян Стефанов,  Георги Цветанов и Красимир Цанев, предположения за изход от политическата криза на Красимир Ангарски, Христина Вучева и Пламен Орешарски, както и коментари от Даниела Пеловска и Владо Данаилов за истинските цели на народното недоволство.

Редакцията на Дир.бг очаква изявлението на г-жа Кулезич.

*
 * * * * * *

По-късно следобед  Люба Кулезич е казала пред Mediapool, че престоят й в ТВ7 бил “непрекъснато отбраняване на свободата" й.

“Докато бях в телевизията, трябваше да се защитавам - в това число и в ефир, че съм в проправителствена и слагаческа телевизия. Трябваше да се разграничавам. Всеки гради собствената си свобода, доколкото тя е възможна. Бранех я със зъби и нокти“. “Не аз изневерих на стила си, някой друг беше“, допълни Кулезич.
 
На въпрос - защо тогава винаги е демонстрирала доброто си отношение към министър-председателя в оставка Бойко Борисов, Кулезич отговори: “Не аз бях човекът в телевизията, който поддържа близки отношения с Бойко Борисов, не аз се радвах на есемесите му, нито пък съм получавала такива“.
 
По думите на Кулезич, тя вече има няколко предложения за работа и със сигурност ще работи на “по-професионално място“. На въпрос дали става дума за медия, близка до Делян Пеевски, тя отговори утвърдително, но обясни, че все още не е решила кое предложение ще приеме.
 


ИЗБРАНО