Апостол Пенчев става главен директор „Съдържание” в НОВА

14 юни 2017 | 15:39 Дачев
Антоний Мангов остава директор "Програма", а Ивайло Вандов става директор „Продукция“
 
Апостол Пенчев се завръща в екипа на Нова телевизия (вече - Нова Броудкастинг Груп, "NBG"), където преди 22 години започва телевизионната си кариера в ролята на водещ на Новините - и последователно преминава през различни ръководни позиции. Сега той ще заеме поста Гглавен директор „Съдържание".
 
Заедно с дългогодишните кадри на компанията Антоний Мангов (директор „Програма“) и Ивайло Вандов (директор „Продукция“), Пенчев ще продължи работата по развитие на програмното съдържание на телевизионните канали на медийната компания.
 
* * * * * * *
 
Вики Политова, главен оперативен директор на NBG:
„Стратегията на компанията занапред е изключително амбициозна и присъединяването на професионалист с богатата експертиза на Апостол, съвпада с плановете на NBG за по-нататъшно развитие на съдържанието“.
 
Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на NBG:
„Ние сме водещата медийна група на пазара и винаги се стремим към най-високите стандарти, затова привличането на експерт с международен опит е от стратегическо значение за развитието на компанията. Вярвам, че Апостол, заедно с Антоний и Ивайло, ще работи за налагането на все по-качествено българско и международно съдържание в каналите на NBG“.
 
Като главен директор „Съдържание“ Пенчев ще отговаря за стратегията по закупуване, планиране, продуциране и развитие на програмно съдържание на цялото портфолио на групата. С повече от 22 години медиен опит у нас - и след година и половина на позиция програмен директор на "Антена Сърбия" (на техния комерсиален канал "Prva TV" и на влиятелния "B92 TV"), - той се завръща в България, за да приложи натрупания опит в NBG.
 
* * * * * * *
 
Визитка на Апостол Пенчев: 
 
Богат професионалени опит в сферата на медиите, телевизионния мениджмънт и програмиране. Започва кариерата си в радио „Витоша“, а телевизионната си кариера - в Нова Телевизия, като преминава през различни позиции, включително ръководител "Международни програми и планиране”.
 
През март 2005 г. заема позицията директор „Програма” в bTV, а след придобиването на телевизията от CME през 2010 г. встъпва в длъжността директор "Телевизионни програми” на bTV Media Group.
От 2011 до 2014 година е член на Управителния съвет на компанията. Под ръководството на Пенчев стартират едни от най-иновативните и успешни телевизионни програми в България, като Сървайвър, Гласът на България, Мюзик айдъл, България търси талант, както и новата вълна български сериали - „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „7 часа разлика“, „Фамилията“, „Домашен арест“, Революция Z“. 

През април 2012 г. Джуди Халваджиян обвини Апостол Пенчев в опити за цензура на "Господари на ефира" (от 10 септември 2012 г. предаването премина в Нова телевизия).
Пенчев напусна bTV през февруари 2014 г. малко след назначаването на Павел Станчев, бивш шеф на конкурентната Нова ТВ, за изпълнителен директор. Тогава напуснаха Вики Политова, топ мениджърите Люба Ризова и Виктория Бехар и др.
 
Пенчев е работил още в БНТ като директор на дирекция "Филми" и има опит като филмов критик.
 
През 2017 г. се завръща в България след година и половина като програмен директор на Антена Сърбия. Под неговото ръководство стартират едни от най-успешните локални сериали, както и риалити формати в Сърбия.
 
Завършил е УНСС в София с магистърска степен по икономика, специалност "Международни отношения”.


ИЗБРАНО