Достойните българи

5-минутни минидокументални филми. Целта е достойните постъпки да станат достояние на всички, да се популяризира положителното в живота ни. Основната идея на иницативата е да се отдаде внимание на хората, извършили достойни постъпки, проявили изключителна добрина, милосърдие и героизъм. Това са обикновени хора, попаднали в необикновени ситуации.
Още от 2002 г. вестник “24 часа” осъществява националната инициатива “Достойни българи”. Тя се провежда под формата на кампания, която има за цел да отличи най-достойните постъпки на наши сънародници, останали извън светлината на прожекторите. Читателите на вестника предлагат хората, за които вестникът да разкаже. В края на кампанията се провежда специална церемония за връчване на голямата награда “Златен ритон” и приза “Достоен българин” на тези от номинираните, които са събрали най-голяма обществена подкрепа.

От м. ноември 2007 г. БНТ се включи в кампанията със свой, телевизионен вариант на конкретните истории и номинирани личности, чрез 4 вида телевизионни форми. Вестник “24 часа” публикува историите на хората, номинирани за приза “Достойни българи”, а БНТ излъчва телевизонен формат на тези истории.
От всички номинирани се избира носителят на голямата награда “Златен ритон”. Това е човекът, чиято постъпка ще бъде оценена най-високо. Приза “Достоен българин” получават и други номинирани с голяма зрителска и читателска подкрепа.

В хода на цялата кампания зрителите на БНТ имат възможност да предлагат номинации – различни хора и техните истории, за които двете медии да разкажат, както и да изразяват своята подкрепа за вече номинирани личности.
През 2009 г. официалната церемония по връчването на номинациите бе на 19 януари 2009 г. Читателите на вестник „24 часа” и зрителите на БНТ номинираха 20 души за техните достойни постъпки през 2008 година. Поредица от 20 документални филма разказа историите на хората, получили званието „Достойни българи”. Всеки делничен ден в сутрешния блок и след късните новини виждаме кои са героите от истинския живот и техните истории.


Номинираните за 2008 г.:

БОЖИДАР ПЪРВАНОВ

ВИКТОР ЯНЕВ и ГЕОРГИ КЕРАНДЖИЕВ

ВЛАДИМИР ТОДОРОВ

ГАЛИН ГАНЧЕВ

ДИАНА КИШКИЛОВА

Диджей ДАМЯН САВОВ

ЕЛИЯНА МИТОВА и д-р ИВАН МАНЧЕВ

ЕМИЛИЯ КАЗАКОВА

ИЛИЯН ПЕТРОВ

Инж. СТЕФАН ИЛЪКОВ

ЛЮБОМИР СТАМБОЛИЙСКИ

МАРИЯ НЕДЯЛКОВА

Отец ЕМИЛ ПАРАЛИНГОВ

ПЕТЪР ХРИСТОВ

ПОЛИНА РУСЕВА

Проф. ГРИГОР ГОРЧЕВ

СЛАВЕЯ АНГЕЛСКА

СТАНИСЛАВ БОЯДЖИЕВ

ХРИСТО ХРИСТЕВ

Уеб сайт - http://dostoini.bnt.bg/ Автор на телевизионния формат е Ива Димитрова, режисьор - Николай Василев.
Телефон за контакти: 02 / 814 2172, Email: dostoini@bnt.bg

ИЗБРАНО