Рали "Дакар"

Най-голямото офроуд състезание в света: рали Дакар - над 8500 км. в Аржентина, Чили и Перу.
(2017 г. - Аржентина, Боливия, Парагвай)

Предизвикателство е в жестоката конкуренция, волята и психическата устойчивост на всеки един участник. 14 вълнуващи дни с 4 класа машини из едни от най-тежките и негостоприемни местности на планетата - от невероятните жеги в пустинята Атакама до мразовитите върхове на Андите.

С участие на български отбор - в клас "АТВ" в началото на 2012 г. стартират Петър Ценков и Младен Вачков от 6-членния "Рали рейд БГ тийм". В предишни издания на ралито отборът е участвал за "Мицубиши"; през януари 2011 Петър Ценков и Тодор Христов се състезават с четириколката ATV Can-Am Renegade 800.
През 2014 г. българското участие е от Орлин Алексиев с навигатор Пламен Николов и техния прототип FIAT Freemont 4x4 A2 Concept.

След преместването си от Африка в Южна Америка, Дакар стана още по- атрактивен, а организаторите не спират да развиват легендарното състезание.

* * * * * * *

БНТ отразява ралито с картина и директни включвания. Правата за излъчване са придобити от официалния организатор „Амаури Спорт Организейшън” (АСО), част от френската медийна групировка „EPA”.
БНТ получава картина, снимана от хеликоптери и с камери върху каските на състезателите. Студийната програма включва разширени репортажи и интервюта от всички 4 класа всеки ден. Специална сателитна видеовръзка позволява включвания на живо с български пилоти от мястото на бивакуване на колоната.

Официален сайт на ралито - dakar.com; Facebook - facebook.com/dakar

От 1 до 15 януари до 2012 г. по БНТ1 и БНТ2. Водещ - Иван Петров, гост-анализатор - Христомир Николов, гости - миналогодишни участници в ралито (Младен Вачков - пилот, Стоян Драев - фотограф) и известни имена от автомобилния ни спорт като Димитър Илиев, Ясен Попов, Владимир Илиев и други.
От 4 до 20 януари 2013 г. по БНТ1 и БНТ2.
От 4 до 19 януари 2014 г. по БНТ1 и БНТ2 (дневник), водещи Иван Петров и Христомир Николов.
От 2 януари 2017 г. по Евроспорт 1.

ИЗБРАНО