Изгубени в България

Документално риалити, продуцент - "Телеман".

През лятотото на 2011 година двама америкаци пропътуваха 19 000 километра в България. Те се срещнаха с десетки хора и стотици животни, спаха под звездите, караха “Лада” с булана на арматурното табло и доиха всичко живо в радиус от сто мили. Ядоха компот и вариха ракия, ловиха риба и се трудеха на полето. Живяха като роми във Филиповци. Жениха се като българо-мохамедани в Рибново. Бяха посветени в тайните на Бялото братство. Танцуваха паневритмия и кючек. Минаха през огън и вода. Гонеха зли духове. Контактуваха със самодиви. Пяха и крещяха. Бяха щастливи. Бяха отчаяни. Бяха гневни и състрадателни. Смяха се. Плакаха.

Вроденият позитивизъм на американци среща вроденото гостоприемство на българи - двaма чужденци посещават във всеки епизод различно място в България и се запознават с културна особеност, обичай, традиция, легенда или просто традиционно умение на местния жител.

В изпълнение на мисията си, те се сблъскват с много ситуации, които за тях са препятствие, но за обикновените българи са ежедневие. Например да вземат влака до Пловдив, оттам да намерят автогарата и да се качат на автобуса за Смолян, да слязат на разклона за с. Забърдо и да се доберат пеш до селото, където ще ги посрещне местният фолклорен състав, който е съчинил родопска песен за президента Барак Обама. Задачата им е да разучат тази песен и да я изпълнят заедно със самодейците, но с малка корекция: куплетите се пеят от американците на български, а припевите – от самодейците, но на английски, на който те трябва да ги научат.

Случките във влака, в автобуса, срещата със случайните обикновени българи, недоразуменията от езиков и всякакъв друг характер, объркванията и комичните ситуации, в които героите попадат, се смесват с впечатленията от природата, приятелските жестове и културните различия.

С пристигането си на дадено място, американците са настанени в предварително проучена и избрана от екипа местна къща и са задължени да споделят ежедневието и бита на домакините си. Така те са поставени в необичайна за тях ситуация - ранно ставане “по първи петли”, извеждане на добитъка, приготвяне на традиционна закуска, хранене на кокошките, доене на кравата, събиране на остатъците от вечерята, за да се нахрани прасето и други домашни задължения от селския бит. Съвсем естествено ще бъде да варят лютеница или ракия, да пълнят буркани със зимнина или да подквасват кисело мляко, да скубят кокошка или да точат баница, дори да отидат на гости у комшиите без предизвестие. Всичко това е ако не обичайно, то поне познато на всички българи, но безкрайно чуждо на нашите герои.

Задачите се изпълняват с ентусиазъм и желание, придружени от неумение, което прави резултатите още по-комични. И всичко това се показва веднъж ситуационно, т.е. със самата случка и втори път – в коментарите към нея, направени от всеки от участниците. Сблъсъкът на култури, дори на мироглед ще произведе не по-малко забавни случки от езиковите неразбории. Същевременно има и по-дълбок смисъл – зрителят ще види себе си през очите на другите. Може да се посмее, може и да се замисли.

Ще видим собствената си страна, нравите и обичаите си по начина, по който непредубеденият чужденец гледа на тях – с изумление и възхищение на природните дадености, с интерес и любопитство на традициите и обичаите, с доверие към хората. Може би нещата, които за нас са грозни, за чужденците да са интересни и екзотични?
Екипът си е поставил за цел да покаже, че собственият ни негативизъм и вродено черногледство ни пречат да се видим в истинската си светлина. Затова в дълбоката провинция се търсят корените на добродетелите, изгубени (както корените) в градската среда. Показването на полузабравените, но автентични български традиции придава на проекта и определен патриотичен привкус.

Предаването не е етнографско или научнопопулярно - сблъскат се ценностни системи и културни различия, личности и характери. Всеки от участниците е мотивиран да даде най-доброто от себе си, но не е в състояние да избяга от собствената си същност. Различията в характерите и светогледа създават драматургията на отделните епизоди и на цикъла като цяло, така че общото впечатление е по-скоро на сериал с познати герои, попадащи в различни ситуации във всяка следваща серия.

Продуцентът е американец, работил в новините и сутрешната програма на АBC, а режисьорът е млад и напорист, със самостоятелен филм за България. Двамата са участвали в целия подготвителен и снимачен цикъл, работейки паралелно с българския екип.

Режисьор - Кей Ханахан, продуцент - Джен Тинг Хонг, със специалното участие на Анна О’Нийл и Кори Олсън.

* * * * * * *

В първи епизод:
Американката Анна О’Нийл отива при най-добрата врачка в селото, за да разбере какво я очаква в бъдеще. Бобът й предрича път и изненада от мъжка страна. Какво мислят американците за нас, българите, за българския език, ракията, шопската салата, баницата, лютеницата и гостоприемството ни? Как изглежда нашият живот през техните очи.

От 28 септември до 7 декември 2011 г. по Нова телевизия. От 8 юли 2012 г. - повторение.
От 14 януари 2022 г. по bTV.

ИЗБРАНО