Хъшове

За филма

Държава: България
Година: 2009
Жанрове: Драма

Режисьор: Александър Морфов

В ролите: Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев, Валентин Танев, Деян Донков, Пламен Пеев, Евгени Будинов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Даниел Ангелов, Филип Аврамов, Николай Урумов, Димитър Рачков и др.


4 епизода х60 мин. и филм в 100 мин., телевизионна адаптация на нашумелия театрален спектакъл "Хъшове" на Александър Морфов от репертоара на Народен театър "Иван Вазов", по повестта “Немили-недраги” от Иван Вазов.

Втори режисьорски филм на Александър Морфов след "Хълмът на боровинките" и първи четирисериен игрален телевизионен филм, заснет в HD.

Замислен година след премиерата на спектакъла, снимките на телевизионния вариант стартират през август 2007 в Браила на борда на кораба "Дунавска звезда" и продължават в Каварна, Силистра, полигона в "Сливница" и на сцената на Народния театър със специална сценография.

Продукция на БНТ и „Камера” ООД с подкрепата на Национален филмов център и Меценатска програма „Култура” на Столична Община.

Патриотизъм по "театралски" в класика по "морфовски".
Живи емоционални образи, брилянтна актьорска игра в оригинална провокативна интерпретация на българската класика. Бръчков, Македонски, Странджата - герои от историята или от съвременността в борба за свобода - преди или сега...

"Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва. Спектакъл, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите".

I и II част:
На път за Одеса, където младият Бръчков отива да продължи образованието си, параходът спира в Браила, той слиза и остава там. В Браила среща българи бунтари, жадуващи да видят поробеното си отечество свободно. Разнася се вест за предстоящо покушение над султан Абдул Азис. Хъшовете се надяват то да пробуди "заспалите" българи. За да се включат в битката, те се нуждаят от пари. Решават да поставят "Изгубена Станка" и със събраните от представлението средства да закупят оръжие...

III и IV част:
Зимата на 1872 г. В кръчмата са останали само Странджата и Бръчков. Преди да умре, Странджата завещава на Бръчков част от запазеното знаме. Завръща се хаджията. Заедно с Бръчков продават личните вещи на Странджата и с парите отсядат в луксозен хотел. Скоро в хотела пристигати останалите хъшове. След напиване, сбиване ипожар ги прогонват. Бръчков остава самичък с томчето си стихове. В България се подготвя въстание. Решават да изпратят някого в Русе, който да се свърже с Левски. Хъшовете ограбват Крецулеску и се стягат за настъпление. Получава се писмо от щаба, че моментът не е подходящ и трябва да отстъпят...

От 3 до 28 март 2009 г. по БНТ1. От 5 май 2013 г. - повторение. Следващи повторения: от 20 октомври 2014 г., от 6 януари 2019 г.
На 3 и 4 март 2014 г. по БНТ HD (3 и 4 част).
От 29 септември 2014 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО