Наполеон

За филма

Оригинално заглавие: Napoleon
Държава: Франция
Година: 2002
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Ив Симоно

В ролите: Кристиан Клавие, Изабела Роселини, Жерар Депардийо, Джон Малкович, Анук Еме


Историческа драма, минисериал в 4 части.

Част 1:
Наполеон Бонапарт е съкрушен човек. Някогашният владетел на цяла Европа сега е заточен от британците на атлантическото островче св. Елена. Докато комендантът на острова Луи не крие неприязънта си към Наполеон, младата и привлекателна англичанка Бетси се сприятелява с него. Срещите им напомнят на Наполеон за неговата младост и за времето, когато намира любовта на живота си и започва зашеметяващата си кариера.

Октомври 1795. Директорията управлява Париж. Революционният терор е приключил, но френската република е застрашена от интересите на подкрепените от европейските монархии роялисти. Младият Наполеон Бонапарт е безпаричен, но амбициозен генерал от Корсика. Скоро в салона на мадам Талие той се запознава с красивата вдовица Жозефин Боарне и своенравният й чар го пленява моментално. Той решава, че тя трябва да е неговата съпруга. Наполеон винаги получава това, което иска. Така става не само с Жозефин, но и с кариерата му. След поредица ожесточени битки по улиците на Париж, той успява да спре роялистите. По този начин той спасява Републиката и се сдобива с репутация на човек, който не се спира пред нищо. По време на първата офанзива в Италия Наполеон доказва, че е готов да рискува живота си, след като се втурва в предните редици на строя. По чудо оцелява и печели битката.
Външният министър на Директорията Талейран разпознава потенциала на Наполеон и му предлага пълната си подкрепа. Политиката обаче все е още не интересува бъдещия император. Той се нуждае от пари, защото неговата любима Жозефин, от която той вече има две деца, е пленена от разкоша и е решена да притежава богатото имение Малмейсон. Наполеон се надява, че със завземането на Египет не само ще нанесе сериозен удар на колониалните мечти на англичаните, но и ще забогатее.
Египетската офанзива обаче продължава повече от очакваното и е застрашена от пълен провал. Докато Наполеон и войниците му се борят с врага, горещината и чумата, Жозефин се забавлява в имението Малмейсон, което тя купува без одобрението на мъжа си. Редовни гости са й не само влиятелният политик Барас, но и красивият офицер Хиполайт Чарлз. Наполеон научава за всичко това от големия си брат Жозеф.

Част 2:
Наполеон е посрещнат от разочарованите от корумпираната Директория парижани като новия и силен лидер на революцията. Той е твърдо решен да вземе развод от невярната Жозефин, но тя успява чрез серия манипулации да го разубеди. За пореден път той се поддава на чара й и й прощава въпреки публичното унижение. Упреците на майка му Летиция, която живее заедно с децата им, остават напразни. Цялото семейство разчита финансово на Наполеон. Благодарение на изключителната му лоялност към фамилия Бонапарт, братята му стават политически влиятелни и един от тях (Люсиен) е избран за парламентарен президент.

Военната слава вече не е достатъчна за Наполеон. Заради интересите на застрашената от хаос Франция, той решава да поеме абсолютна политическа власт. За да отстрани Директорията от управление, той спечелва на своя страна външния министър Талейран и министъра на полицията Фуше, който благодарение на шпионската си мрежа, е най-информираният мъж в страната. Люсиен събира парламентарни гласове в полза на планираното от Наполеон ново правителство и скоро 500-те депутати разбират, че това означава край на Републиката и начало на наполеоновата диктатура. След безкрайни дебати и опит за атентати, Наполеон изгубва търпение и решава да извърши преврат. Под командата на маршал Мурат, годеник на наполеоновата сестра Каролин, гренадирите нападат парламентарната сграда. В следствие на това Наполеон е избран за Пръв Консул на Франция с 10 годишен мандат. Така той се изкачва на политическия връх на страната.

Наполеон, заедно с Жозефин и децата й - наскоро военно отличеният Юджийн и привлекателната вече млада жена Хортенз - се пренася в кралския замък Тюйлери. Жозефин не е щастлива тук. Тя мрази студеното величие на замъка и е преследвана от кошмара за гилотинираната кралска двойка. Тя вижда как Наполеон се отчуждава, посвещавайки все повече време на политиката и обвинява за това липсата им на деца. Започват да се носят слухове за това как Наполеон е готов на всичко, за да му се роди престолонаследник.

От 1 август 2022 г. по БНТ3.
От 14 декември 2022 г. по БНТ1 (в 8 епизода).

ИЗБРАНО