Адаптация

За филма

Оригинално заглавие: Adaptation
Държава: България
Година: 1981
Жанрове: Драма

Режисьор: Въло Радев

В ролите: Ели Скорчева, Антоний Генов, Иван Григоров, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Елена Кънева, Илия Караиванов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев


Минисериал в 3 епизода (209 минути) от 22.06.1981 г.

Вероника (Ели Скорчева) е душевно болна и е хоспитализирана в специализирано заведение. Всеки от пациентите трябва да разказва историята си и да споделя своите страхове. За разлика от другите, Вероника не успява при беседите да се пребори със себе си.

Доктор Владо Банков (Антоний Генов) е лекуващ лекар в същата болница. Има собствен живот, но по-голямата част от времето посвещава на болните. Душевноболните пациенти в клиниката се отличават с крехка психика, силна емоционалност и дълбоко осъзнат смисъл. Всеки от героите там се бори с вътрешна травма в свят, в който се чувства отхвърлен и същевременно сам отхвърля. Болните предпочитат да останат скрити в приюта на собствената си безпомощност срещу страха, като не общуват с никого и не говорят за нищо. Болестта е тяхната защита и се нарича "СТРАХ". Страх от хората, от любовта, от живота, от смъртта.

Терапията за болестта на душата е: първа стъпка - говориш без страх, втора стъпка - действаш без страх, трета - чувстваш без страх, четвърта - излизаш свободен или... влизаш обратно в СТРАХА.

В един момент от лечението Вероника се влюбва в доктора. Тази емоция отключва нещо от истината в душата й, но докъде ще я отведе импулсът - и нея, и другите пациенти?

Сценарий: Райна Томова и Въло Радев, оператор: Христо Тотев, музика: Митко Щерев. Песента се изпълнява от Васил Найденов.
Прототип на д-р Банков е психиатърът д-р Георги Каменов (1942-2006), който е сред създателите на първите психотерапевтични групи в България, впоследствие емигрирал в Германия и САЩ.

От 11 януари 2023 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО