Оптимисти

За филма

Оригинално заглавие: Оптимисты
Държава: Русия
Година: 2017
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Алексей Попогребский

В ролите: Владимир Вдовиченков, Северия Янушаускайте, Артьом Бистров, Егор Корешков, Ринал Мухаметов, Юрий Кузнецов, Марго Адаева


Истории за разузнаването на Съветския съюз по времето на Никита Хрушчов. Главните герои са съветски дипломати от 60-те години на ХХ век, изпратени да търсят връзки и информация от врага в чужбина.

Героите и "Отделът" са измислени, но събитията са реални и исторически - от Парижката мирна конференция до космическия полет на Белка и Стрелка, от спасените съветски моряци в Тихия океан до представянето на "Книга за вкусна и здравословна храна" на английски език.

Действието се разиграва високо над Москва - в една от кулите на Министерство на външните работи на СССР, където се събира пъстра група от млади специализанти, сътрудници с "оригинални" идеи и подходи във външните връзки на Русия с останалия свят. Тяхното мнение невинаги е важно, те имат право на съвещателен глас на сбирките "горе" и понякога ги слушат, но най често - не.

Сътрудниците са Андрей Муратов, Леня Корнеев, Аркадий Голуб, Рута Блаумане. Те са "златната младеж" - живели са зад граница, слушат модерна музика на плочи, обличат се шикозно и чудесно познават страната, за която отговарят. Те са предани на работата и родината - млади, красиви, заредени с надежди и вяра в бъдещето, и разбира се, в своето лично щастие. Те са "златната смяна" от сътрудници на властта за връзките зад граница. Но политиката е "триизмерен шахмат", а съперниците им във Вашингтон и Лондон са "мисловен трезор" и трудно могат да бъдат изиграни.

Когато шеф на групата става немногословният Григорий Борюков, изпратен от Централния комитет на партията, антипатията с подчинените му избухва взаимно. Назрява конфликт - между партиен фукнционер и американка, напуснала родината си заради идеите на комунзима. Пъвият работен ден е пълен гаф, от който зависи съдбата на "службата" и дори външната политика на страната...

От 3 февруари 2021 г. по БНТ1 (14 епизода).

ИЗБРАНО