Годунов

За филма

Държава: Русия
Година: 2018
Жанрове: Исторически

Режисьор: Алексей Андрианов, Тимур Алпатов

В ролите: Сергей Безруков, Сергей Маковецкий, Анна Михалкова, Светлана Ходченкова, Виктор Сухоруков, Андрей Мерзликин, Александр Устюгов, Ирина Пегова, Владимир Стеклов, Антон Кузнецов


Сага за семейство Годунови в предверието на Смута, между края на царуването на Иван Грозни и началото на династия Романови. Време, в което отново се решава бъдещето на руската държава.

Епохата е тревожна, с борба за трона, с предателства, интриги, метежи и страсти, с големи решения и голяма бедност, с възход, метежи и погром. Каква е ролята на Годунови в този бурен процес - Борис, жена му Мария, сестра му Ирина и неговата дъщеря Ксения?

ХVI век. В Московския дворец дните на Цар Иван ІV "Грозни" са преброени въпреки създадената от него войска на опричниците, които имали "право да наказват и помилват без съд", "от името на Московския господар". Войните и гладът изтощили страната, наред с постиженията останало тежко наследство. В тези условия започнала следващата битка за власт. Болярите били разделени. Така наречените князе били от "землената партия"/земляците/, достатъчно богати, за да не разчитат на обир от хазната.

Борис Годунов бил от опричниците - последните въдворени царедворци. И едните, и другите били пълководци и се опитвали да определят кой ще бъде регент на слабия престолонаследник и така да диктуват политиката. С навременни действия в опасност, Годунов си спечелил доверие в царския двор. Той бил силен, умен и хитър, по-добре усещал времето.

Годунов царувал от 1598 до 1605, но фактически управлявал още от Регентството на Фьодор Иванович. Той е първият избран /не наследствен/ цар на Русия, който обещава разцвет и укрепване на държавата. Но глад, епидемии, предателства и други бедствия стопяват надеждата. Загубил увереност в своите сили, Годунов допуска съдбовни грешки, "не различавайки приятели от врагове", вероятно защото си приличат - огледални, също като на шахматната дъска, еднакви фигури - едни срещу други, които могат да си сменят местата, но си остават същите.
При царуването му цели две години Русия живее без война.

След смъртта му страната потъва в кървав кошмар. Дъщеря му Ксения става наложница на Лъжедимитрий. Синът и съпругата му Мария са разкъсани от тълпата...

Самият Годунов бил наясно, че позицията му изисква да бъде строг като тиранин, за да удържи страната, но вътрешно се съпротивлявал. Бил дълбоко религиозен, жестокостта го плашела и заповядал "никога да не се пролива кръв". Но постоянно се налагало да прави избор и компромиси, защото мислел, че "така е по-добре за държавата".

Сериалът бхваща дълъг период - от младостта на Борис Годунов до полската интервенция и началото на Смута с Гражданските войни. Историята е разделена на два сезона, снимани с един актьорски състав, от двама режисьори, с двама оператори - в различна гама, светлина и амосфера. Първият сезон ("Годунов", 2018 г., 8 епизода х52 мин., продукция на "Главкино") завършва с Годунов като Цар на цяла Русия. Вторият сезон ("Годунов. Продолжение", 2019 г., 9 епизода, продукция на "Главкино" и "Москино") разказва за Фьодор и Ксения, за следващото поколение под тежестта на властта, когато никой не може да предположи какви изпитания очакват всички.

От 15 декември 2020 г. по БНТ1 (сезон I).

ИЗБРАНО