Сламеното сираче

За филма

Държава: България
Година: 1999
Жанрове: Детски

Режисьор: Станислава Калчева

В ролите: Богослав Ангелоев, Мария Каварджикова, Марин Янев, Христо Чешмеджиев, Стефка Янорова, Васил Димитров


Сериал в 5 епизода по едноименния разказ на Георги Мишев, сценарий - Георги Мишев.

Сламена вдовица" наричат жената, чийто мъж дълго отсъства от семейството. А как се нарича дете, оставено за дълго време от родителите си на грижите на баба и дядо?

Осемгодишният Мишо (Богослав Ангелов), след като дълго време е живял при баба и дядо, се озовава в големия град. Тук среща изпитания, които тревожат детското въображение. Първото училищно приятелство го въвлича в интригата на детски сделки, подражаващи на света на възрастните. Следва злополучен опит с първата цигара, който не остава ненаказан. Тревога сполетява Мишо и с внезапния вой на линейка, прекъснал детската игра. Скоро обаче получава най-големия подарък за рождения си ден – оздравяването на баба му (Мария Каварджикова) е като изстрадана награда за неговото порастване.

еп.1 "Косанин дол":
Малкият Мишо е първокласник. Родителите му все бързат. От училище го взима дядо му Мишони (Марин Янев). Един ден двамата се разминават. Малкото момче решава да отиде в Косанин дол при баба си, която нарича Мамет, комбинация от мама и бабет. След перипетии се справя и пристига в Косанин дол, за първи път сам. По-късно, много притеснени от изчезването му идват дядото и родителите му да си го приберат.

еп.1 "Обица на ухото""
Първото училищно приятелство въвлича Мишо в света на възрастните – интригите, сделките, далаверите. Не закъснява и първото премеждие, с което Мишо заплаща за невинното си любопитство.

еп.3 "Лисичарникът":
Заниманията са поредната досада в новото ежедневие на Мишо. Спасява се със случайните запознанства по улиците, които миришат на авантюра и обещават развлечения. Не остава ненаказан и злополучният опит с първата цигара.

еп.4 "Отново в гнездото":
Мишо се мести в ново училище, което е близо до къщата на Мамет. Времето прекарва с приятелите си Гелето и Виктория. Гелето залавя малко котенце и решава да го екзекутира. Мишо и Виктория са възмутени, но и уплашени... Мамет и дядо Мишони, както и дядото на Гелето се опитват да го спрат и да го убедят, че не е прав. Мишо прибира котенцето у дома си, за да се грижи за него.

еп.5 "Не падай духом":
Мишо се прибира от училище и заварва къщата празна. Мамет спешно е откарана в болница. Момчето се притеснява, че баба му може да умре. Когато се връща от болницата, дядо му го успокоява, че Мамет е оперирана и ще се оправи. Той отива в болницата да я види и да се увери, че всичко ще бъде наред. Идва и рожденият ден на Мишо. Дядо и внук подготвят празника. В празничния ден пристигат родителите на Мишо (Христо Чешмеджиев и Стефка Янорова), но най-голямата изненада за момчето е, че Мамет е вече добре и е изписана от болницата. Това за Мишо е най-големият и скъп подарък, да бъде с всички, които обича на рождения си ден!

От 28 юли 2019 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО