Денят на бащата

За филма

Държава: България
Година: 2019
Жанрове: Семеен

Режисьор: Павел Веснаков

В ролите: Патрик Шон Хесън, Захари Бахаров, Весела Бабинова, Александър Сано, Ава Сано, Глория Петкова, Петя Силянова, Явор Гърдев, Малин Кръстев, Лидия Инджова, Йоана Буковска-Давидова, Иван Налбантов, Свежен Младенов, Ванина Кондова, Станка Калчева


("Father's Day")
Минисериал в 6 епизода, по истински случаи. Историята на разпадащо се семейство и болезнените последствия, с които един развод бележи живота на родителите и техните деца.

Битката между двама родители за попечителство над малкия им син. Поставени са проблемите в семейните отношения, до които води отчуждението, кризата в човешкото общуване, жестоките травми, които раздялата нанася на децата. Зрителят се изкушава да вземе едната или другата страна в задълбочаващия се конфликт между двамата герои. Негласна е практиката бащите да бъдат лишавани от право на попечителство.

Теодора Маркова:
"Опитваме се да разгледаме този случай без да съдим, без да казваме кое е правилно и кое е грешно. Става дума за синдром на родителско отчуждение. Това е когато при една такава тежка раздяла родителите се озлобяват един срещу друг, губят своята човечност и започват за настройват детето. И се оказва, че в много от случаите детето започва да отхвърля родителя, при когото не живее, и го мрази. Това е социалният контекст на цялото нещо. Иначе става дума за един баща, който губи детето си."

Сценарий: Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов.
Оператор: Александър Станишев. Изпълнителен продуцент: Мартичка Божилова. Музика: Стефан Вълдобрев. Продукция на Продуцентски център „Студия Екран“ на БНТ (продуценти - Боряна Пунчева и Янко Терзиев).

От 18 февруари 2019 г. по БНТ1, БНТ2 и БНТ4. От 12 януари 2022 г. - повторение. От 2 септември 2022 г. - ново повторение.

ИЗБРАНО