Барутният заговор

За филма

Оригинално заглавие: Gunpowder
Държава: Великобритания
Година: 2017
Жанрове: Исторически

Режисьор: (създател и сценарий) Кит Харингтън

В ролите: Кит Харингтън, Дерек Ридъл, Марк Гатис, Едуард Холкрофт, Том Кълън, Питър Мълън, Лив Тайлър


Минисериал (3 едночасови епизода) на BBC за проваления опит за убийство на крал Джеймс I през 1605 г. от група провинциални английски католици, водени от Робърт Кейтсби.

Робърт Кейтсби (Кит Харингтън) е 33-годишен джентълмен от Уоруикшър, отдаден католик по време, когато в протестантска Англия католиците са преследвани. Той организира заговор, наречен по-късно "Gunpowder Plot", за взривяване на парламента и убийството на краля. Религията на Кейтсби е причината той да бъде доведен на ръба на финансовото, социално и психическо унищожение.

Властите на крал Джеймс (Дерек Ридъл), начело с шефа на шпионската му организация лорд Робърт Сесил (Марк Гатис) преследват, измъчват и екзекутират всички свещеници, докато обикновените католици са обект на потисничество, а собствеността им се отнема.

Сериалът показва историята зад заговора, хората, застанали зад опита за преврат, събирането на средства за него и препятствията, с които се сблъскват. В първия епизод годината е 1603-та, Англия е във война с Испания, а кървавото преследване на католиците продължава. Млад благородник католик решава да отмъсти за семейството си и да защити вярата си по всички възможни начини...

По-нататък, след като шпионската мрежа на краля получава още информация за тях, Кейтсби и Томас Уинтур (Едуард Холкрофт) опитват да съберат армия за заговора си от Европа. След като се връщат в Лондон заедно с Гай Фокс (Том Кълън), Кейтсби събира превратаджиите за първи път. Те знаят, че трябва да се действа бързо и планът е готов – ще ударят следващата седмица, на 5-и ноември, когато се открива сесията на парламента.

В нощта на 5-и ноември Кейтсби, Фокс и заговорниците разполагат в тунелите под парламента с бурета с барут. Някъде в Лондон отец Гарнет (Питър Мълън) е притискан от свой съюзник да наруши тайната на изповедта и да разкрие подробности за заговора на Кейтсби в името на католическата вяра. Дали свещеникът ще се окаже човекът, предал Кейтсби в последната минута? Или Сесил ще намери друг начин да унищожи Кейтсби, да си върне доверието на краля и да спаси живота си?

Уебсайт: bbc.co.uk/programmes/p05j1bc9

От 15 януари 2018 г. по HBO.

ИЗБРАНО