Табу

За филма

Оригинално заглавие: Taboo
Държава: Великобритания
Година: 2017
Жанрове: Драма

Режисьор: (създател и сценарий) Стивън Найт, Том Харди, Чипс Харди

В ролите: Том Харди, Джонатан Прайс, Майкъл Кели, Уна Чаплин, Дейвид Хейман


Действието се развива през 1814 г., когато приключенецът Джеймс Кезая Дилейни (Том Харди), пребродил непознати кътчета на планетата, се завръща в родната си Англия напълно преобразен. Мнозина в Лондон смятат, че той е мъртъв от години и са шокирани да видят завръщането му от Африка.

Той наследява западналата корабна компания на баща си и започва да работи по възстановяването й. Но оставеното от баща му е горчив хап, който носи със себе си знайни и незнайни врагове, които дебнат всяка крачка, направена от Джеймс. Той трябва да е много внимателен, за да се предпази от провал и дори да избегне смъртната си присъда.

Изпълнен с конспирации, убийства и предателства, сериалът разказва една мрачна мистерия за семейни войни, любов и измяна.

Еп. 1:
Джеймс Дилейни неочаквано се завръща в Лондон, след като е прекарал последните 10 години в Африка. Смятан от мнозина за мъртъв, той идва, за да присъства на погребението на баща си. Освен това претендира за наследството, оставено от баща му – западнала корабна компания и апетитно парче земя на западното крайбрежие на Северна Америка. Парцелът, намиращ се на Южна Нутка, е оспорвана територия между Великобритания и САЩ, които са във война. Източноиндийската компания се е договорила за закупуването на въпросния парцел със Зилфа Гиъри (Уна Чаплин), полусестрата на Дилейни. Появата на Джеймс поставя под въпрос сделката, а той разполага и с поверителна информация, че войната е към своя си край. Това значително увеличава стойността на земята и Джеймс пренебрегва офертата. Междувременно открива, че баща му е починал от отравяне с арсеник, което вероятно е и причната за нездравия разсъдък, който проявява през последните месеци от живота си.

Изпълнителни продуценти: Том Харди, Ридли Скот и Стивън Найт.
Първите четири епизода са режисирани от Кристофер Нихолм (Дания). За 5 - 8 епизод на режисьорския стол сяда Андерс Енгстрьом (Финландия).

8 епизода.
Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/b088s45m
Фейсбук: facebook.com/TabooFX/

От 17 март 2017 г. по HBO и HBO3.
От 23 март 2017 г. по HBO2.

ИЗБРАНО