Престъпни намерения

За филма

Оригинално заглавие: Criminal Minds
Държава: САЩ / Канада
Година: 2005
Жанрове: Крими

Режисьор: Джеф Дейвис

В ролите: Томас Гибсън, Шемар Мур, Джо Мантеня, Манди Патинкин, Матю Грей Гублър, Лола Глаудини, Ей Джей Кук


Елитен екип на ФБР събира най-добрите психолози и експерти по създаване на психологични профили. Агентите анализират най-опасните престъпници в страната, за да предотвратят предстоящи трагедии. "Ловците на умове" имат невероятен нюх, но дали това ще е достатъчно, за да заловят сериен похитител, който е отвлякъл четири жени, подпалвач, който заплашва университети, и експерт по взривните устройства, който тероризира спокойно градче?

Най-опитният агент от отдела за поведенчески анализ е Дейвид Роси – основоположникът, който се завръща, за да помага да екипа да решава новите случаи. Отрядът се ръководи от специален агент Арън Хочнър – човек, който умее да печели доверието на хората и да разкрива тайните им.

Другите членове са Емили Прентис – дъщерята на високопоставени дипломати, работили с Хочнър; специален агент Дерек Морган – експерт по обсесивните престъпления; специален агент д-р Спенсър Рийд – типичен неразбран гений, чиято социална адекватност е толкова ниска, колкото е висок коефициентът му на интелигентност; Дженифър Джару – самоуверена млада жена, действаща като свръзка за екипа; и Пенелъпи Гарсия – компютърна специалистка, която помага в проучванията на случаите.

Всички членове дават своя принос, определяйки мотивацията на престъпниците и разпознавайки емоционалните им подтици в опитите си да им попречат.

Престъпниците са още по-опасни, казусите – по-сложни, специалистите – още по-добри в продължението на сериала, "Criminal Minds: Suspect Behavior" („Престъпни намерения: поведенчески анализ” - 1 сезон, 13 еп. х42 мин.). Досегашният екип профайлъри под ръководството на Арън Хочнър отстъпва място на Сам Купър и неговия тим от също толкова добри агенти.

Носителят на Оскар Форест Уитакър влиза в ролята на Сам Купър – роден лидер, който не се бои да заложи кариерата си на карта в името на убежденията си. Купър търси начин да избегне политическата бюрокрация и е формирал група от избрани профайлъри, работещи извън пределите на Куантико. Сред тях са самоувереният и красив британски войник от специалните части Мик Роусън, който работи като висококвалифициран стрелец с безупречно око за изкореняване на злото, и Джон "Пророка" Симс – бивш затворник с внушаващо спокойствие присъствие, който е решен да се реваншира за греховете от миналото си. Дамската част от екипа е представена от добронамерената и открита Бет Грифит, най-новото попълнение на екипа, която идва при тях от специалния екип на ФБР за оценка на заплахите; привлекателната и непоколебима Джина ЛаСал и познатата отпреди Пенелъпи Гарсия – компютърният гений, който от години помага на звеното за поведенчески анализи при разрешаването на най-трудните случаи.

Необичайни методи на разследване, агресивни тактики, впечатляваща логика и профайлърски умения – елитният екип агенти на ФБР се въоръжава с безпогрешен усет и решителност, за да спре най-опасните престъпници.

15 сезона (2005 - 2020 г.), 325 епизода х42 мин.
Уеб сайт: cbs.com/primetime/criminal_minds/
Фейсбук: facebook.com/CriminalMinds/

От 30 май до 6 юли 2011 г. по Нова телевизия (сезон IV). От 27 февруари до 9 март 2012 г. - повторение. От 7 юли до 8 август 2011 г. - сезон V. От 12 март 2012 г. - повторение. От 24 април 2020 г. - сезон III. От 22 май до 26 юни 2020 г. - сезон IV. От 1 ноември 2021 г. - сезон VII.
От 2 до 23 ноември 2011 г. по Нова телевизия - „Престъпни намерения: поведенчески анализ” ("Criminal Minds: Suspect Behavior", 2011). От 19 март до 4 април 2013 г. - повторение.

От 2 август 2012 г. по Fox Crime (сезон VI). От 15 юли 2014 г. - повторение на сезон VII. От 2 септември 2013 г. - сезон VIII (от 26 август 2014 г. - повторение). От 3 февруари 2014 г. - сезон IX. От 22 декември 2014 г. - сезон X. От 14 януари 2019 г. - сезон XIV.
От 10 ноември 2014 г. по AXN Black - „Престъпни намерения: Заподозрени” ("Criminal Minds: Suspect Behavior", 2011).

ИЗБРАНО