Западен свят

За филма

Оригинално заглавие: Westworld
Държава: САЩ
Година: 2016
Жанрове: Фантастика

Режисьор: Джонатан Нолан, Лиса Джой

В ролите: Антъни Хопкинс, Ед Харис, Евън Рейчъл Ууд, Джеймс Марсдън, Танди Нютън, Джефри Райт, Теса Томпсън, Сидсе Бабет Кнудсен, Джими Симпсън, Родриго Санторо, Шанън Удуърд, Ингрид Болсьо Бердал, Бен Барнс, Саймън Куотърман, Анджела Сарафян, Люк Хемсуърт


Уестърн-фантастика на Warner Bros. Television / HBO, вдъхновена от кинофилма "Западен свят" (1973 г.) на Майкъл Крайтън.

Сюжетът е около атракционен парк с роботи, чиято мисия е да пресъздаде атмосферата на Дивия Запад по възможно най-опасния и вълнуващ за гостите си начин. Робот създава с лазерна точност тъканите на „Витрувиански човек“ – бъдещ приемник в увеселителния парк за възрастни „Западен свят“.

Развиващ се на кръстопътя на близко бъдеще и въображаемо минало, сериалът е мрачна одисея за зората на изкуственото съзнание и еволюцията на греха. Изобразен е свят, в който човешкият апетит и всяко желание - без значение дали е благородно или низко, може да бъде задоволено...

Основните персонажи:
- Д-р Робърт Форд (Антъни Хопкинс), брилянтен, тих и дълбок, творческият директор, главен програмист и основател на „Западен свят“, който има безкомпромисна визия за парка.
- Човекът в черно (Ед Харис) е квинтесенцията на чистото зло у един човек.
- Долорес Абърнати (Евън Рейчъл Ууд) е красива и мила провинциалистка, дъщеря на фермер, която започва да открива, че цялото й идилично съществувание е всъщност една сложно-устроена лъжа.
- Теди Флъд (Джеймс Марсдън), новодошъл в малкия град в прерията, скоро проявява както чара, така и таланта си с револвера.
- Красивата, остра като бръснач Мийви Мили (Танди Нютън) е гениална в разчитането на човека отсреща и съвършена в оцеляването, но цялото й отношение а ла „от там, където отивате вие, аз се връщам“ ще бъде поставено на изпитание.
- Бърнард Лоуи (Джефри Райт) е брилянтен, благороден ръководител на програмния отдел на парка, чиито прецизни наблюдения над човешката природа са източник на безгранично вдъхновение за творбата на живота му: да създава изкуствени хора.

Други персонажи:
- Шарлът Хейл (Теса Томпсън) е мистериозен и умел провокатор с уникален поглед към „Западен свят“.
- Тереса Кълън (датската актриса Сидсе Бабет Кнудсен), ръководител на „Качествен контрол“ на „Западен свят“, е отговорна за това парка да не изпадне в сътояние на хаос без сценарий.
- Нов посетител, Уилям (Джими Симпсън) първоначално е предпазлив с по-сладострастните атракции на парка, но малко по малко открива по-дълбоки значения.
- Хектор Ескатон (Родриго Санторо), вечният „най-търсен“ бандит на „Западен свят“ е привърженик на теорията, че Западът е диво място и единственият начин да оцелееш е ти да станеш хищникът.
- Елси Хюс (Шанън Удуърд), ироничната изгряваща звезда на Поведенческия отдел, е натоварена със задачата да диагностицира странните прояви в държанието на приемниците в парка.
- Армистис (норвежката актриса Ингрид Болсьо Бердал) е див боец и брутален престъпник, чиято жестокост е равна единствено на изключителната й лоялност към съзаклятниците й.
- Клемънтайн (арменската актриса Анджела Сарафян), една от най-популярните атракции на „Западен свят“, е майстор в завоалирането.
- Стъбс (Люк Хемсуърт) е здраво стъпилият на земята ръководител на Сигурност, натоварен с наблюдението на интеракциите между приемници и гости на парка.

Изпълнителни продуценти са Джей Джей Ейбръмс, Джери Уайнтрауб и Брайън Бърк.
===
Джонатан Нолан:
„Като надграждаме невероятно провокативната концепция на оригиналния филм, ние искахме да повдигнем въпроса: Ако можехме напълно да се потопим в една фантазия, в която можем да правим каквото си поискаме, щяхме ли да открием неща за себе си, които не ни се ще да знаем?“

Лиса Джой: “Също искахме да изследва какво означава да бъдеш човек отвън навътре – през очите на „приемниците“: достоверните герои с изкуствен интелект, които са главната атракция на парка. Това е размисъл над съзнанието, неговата благословия и бреме, красиво олицетворени от забележителния ни актьорски състав.”

4 сезона (2016 - 2022), 36 епизода - по 10 епизода х 90 мин. в сезони I и II и по 8 епизода в сезони III и IV.

Уеб сайт: hbo.com/westworld
Фейсбук: facebook.com/WestworldHBO/

От 3 октомври до 5 декември 2016 г. по HBO. От 23 април 2018 г. - сезон II. От 16 март 2020 г. - сезон III. от 27 юни 2022 г. - сезон IV.
От 24 декември 2016 г. по HBO3.

ИЗБРАНО