Хотел "Адлон"

За филма

Държава: Германия
Година: 2013
Жанрове: Драма

Режисьор: Ули Едел

В ролите: Йозефине Пройс, Хайно Ферх, Мари Боймер, Вотан Мьоринг, Роземари Фендел, Катарина Вакернагел, Ами Мусул, Бургхарт Клауснер


"Das Adlon. Eine Familiensaga": семейна сага в 3 епизода (270 мин.). Интриги, споделена любов и любовни разочарования, случващи се в луксозния берлински хотел, собственост на семейство Адлон.

Поредицата е снимана в берлинския хотел "Адлон Кемпински", отправна точка на разказа за основателя на фамилията Адлон - изградил и втора, фиктивна фамилия.


Филмът обхваща периода от изграждането на хотела през 1904 г. до повторното му отваряне през 1997 г. По този начин, действието се развива в различни епохи на новата германска история: от кайзеровия Райх, Първата световна война, "златните" 20 години на XX век, времето на национализма през Втората световна война, следвоенния период, първите години на ГДР и Берлин пред 90-те години.


Разказът се води от името на Соня Шадт (в ролята - Josefine Preuß, като дете - Nona Maaß, като старица - Rosemarie Fendel) с опорна точка във времето - 1997 г.

Първата част е за 1904–1918 г., втората обхваща времето на Ваймарската република (1918–1933), а третата е за периода 1933–1997 г.


Хотел „Адлон” не само се намира в сърцето на града - той е и символ на динамичната му история. Тук, както никъде другаде, е виден целият мащаб на блясъка, разрушението и новото изграждане на Европа през 20-ти век.


В центъра на историята за успеха на хотела, в чийто разказ участват много именити актьори, са хората, които са работили и отсядали в него: от разбитата хотелиерска династия Адлон, през поколения верни служители до международните звезди, които са пребивавали тук, отдавали са се на кулинарните му изкушения, обичали са, танцували са, творили са поезия и изживявали своитe драми.


Телевизионният епос хвърля мост от времето на проектирането на първия „Адлон”, покровителстван лично от Кайзера, до откриването на „втория „Адлон” в 1997 година. Червената нишка на разказа, която свързва забавни епизоди от над 100-годишната история на хотела, е житейската съдба на филмовата героиня, обитателка на хотела - 17-годишната Соня Шадт, чието семейство лично и делово е тясно свързано с основателя на хотела Лоренц Адлон (в ролята - Burghart Klaußner).

След смъртта на родителите ѝ, тя се нанася в хотела и остава там. Става свидетелка как старият Адлон напразно чака на Бранденбургската врата завръщането на Кайзера след Първата световна война. Участва в дивите забавления на двайсетте години, вижда редица световни звезди, гости на хотела. Започва кариера като водещ в радиото.


При първите шествия на нацистите през Бранденбургската врата свободният, интернационален дух на хотела се разклаща. За да спасят затъналия в дългове хотел, Луис и Хеда Адлон правят компромиси с новите властимащи.


Когато през 1936 г. Соня иска да напусне страната с голямата си любов, левия журналист Юлиан Цимерман и дъщеря им Ана-Мария, тя е задържана от Гестапо и принудена да се съгласи да експулсират мъжа ѝ и детето ѝ. Това води до големи недоразумения, които по трагичен начин бележат живота ѝ.


В края на Втората световна война хотелът, който оцелява при бомбените нападения, е подпален от мародерстващи съветски войници. Като една от последните оцелели Соня създава в разрушения, окупиран от войските град малък хотел. „Постоянната гостенка” става управителка на хотел.

В годините на ГДР останалото неразрушено крило на хотела е убежище и дом на Соня.


През 1952 г. Алма Шадт (Anja Kling) се завръща от изгнание в Израел, за да упрекне майка си за нейното „предателство”. След издигането на берлинската стена, загубила илюзиите си, тя бяга на Запад. Едва след обединението на двете германски държави се слага ново начало. Вече над 90-годишната Соня се среща в новопостроения хотел с дъщеря си, внучка си и правнучка си. Така в сърцето на обединения град, на сцената на драматичния ѝ живот, семейството на Соня най-сетне е обединено.


А митът „Адлон” започва нов живот, неговото мото е „Адлон задължава” - то надживява три политически системи, продължава да живее в руините на сградата и се превръща в нов символ, когато хотелът е построен наново на мястото на обединението на двете германски държави.


От 19 април 2014 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО