Мафалда Савойска: Историята на една принцеса

За филма

Оригинално заглавие: Mafalda di Savoia - Il coraggio di una principessa
Държава: Италия / Румъния
Година: 2006
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Maurizio Zaccaro

В ролите: Stefania Rocca, Franco Castellano, Johannes Brandrup, Hary Prinz, Clotilde Courau, Regina Orioli, Христо Живков,


Биографичен минисериал, 180 мин.
Драматичната истинска история на италианска принцеса, родена и израснала в удобствата на кралския двор, която обаче войната принуждава да сподели съдбата на обикновените хора в концентрационен лагер.

Мафалда Савойска е второто дете на крал Виторио Емануел III. Въпреки волята на баща си, тя се жени по любов за принц Филипо д'Асиа. Кралят е против съюза на дъщеря си - католичка с германски аристократ - протестант, а на всичко отгоре получава силни сигнали на неодобрение от папата и от Мусолини.

Сватбата на Мафалда и Филипо е последвана от раждането на 4 деца, но историческата ситуация - фашизмът, идването на нацизма и неизбежната война - лишават семейството от обичайното спокойствие. Филипо прекарва по-голяма част от времето си в Германия, в услуга на Хитлер, докато Мафалда, нехаресваща нито Мусолини, нито нацизма, е следена от Гестапо. Нейният опит да извади Черна гора от влиянието на нацистите изправя Германия срещу нея.

Когато Италия капитулира на 8 септември 1943 г. пред британските и американски съюзници, Мафалда се връща от погребението на зет си на 1 септември в Рилския манастир - българския цар Борис III (починал на 28 август). Тя е сама и неподготвена... Когато си заминава, сякаш предчуствайки съдбата си, тя моли сестра си - царица Йоанна - да отгледа двете й невръстни деца, ако й се случи нещо. Вестта за капитулацията я сварва по пътя, но въпреки това тя се връща в Рим на 21 септември. Принцесата не знае, че мъжът й е под домашен арест в родината си поради подозрения в нелоялност към режима. Затова, когато я канят в германското посолство на телефонен разгово със съпруга й, тя не се усъмнява в нищо. Щом влиза в посолството обаче, Мафалда е буквално отвлечена и откарана със самолет в Германия. Арестувана е от службите на SS и изпратена в Бухенвалд.

В лагера тя става свидетел на ужасите на нацизма, но храбро се бори с обезсърчението и помага на останалите. Сприятелява се със Сара, сестра в лагера, както и с малката Мириам. Гордата й натура я сблъсква с началника на лагера - Карл Рюдигер, който се стреми да я пречупи и тя да предаде съпруга си Филипо.

На 24 август 1944 г. лагерът е бомбардиран. Едва измъкват Мафалда от руините, но лявата й ръка е смазана, започва гангрена и само ампутация може да я спаси. Лекарите обаче чакат - заповед от Берлин. Оперирацията е извършена чак на 28 август и то не от специалист хирург, трае 5 часа, но на другия ден принцесата умира от кръвозагуба. Не е изпълнена и последната й молба - да извикат свещеник.
Малко преди за изгорят тялото й, чешки протестантски пастор (дежурен концлагерист при пещите) разпознава тялото и спира горенето. Шефът му се смилява и Мафалда е закопана в гробището за военни на близкия град Ваймар. На гроба слагат надпис "Неизвестна", но много скоро върху него се появяват цветя.

След края на войната, освободените италиански концлагеристи поставят на гроба кръст и мраморна плоча. През 1951 г. тленните останки на принцесата са пренесени във фамилната Хесенска гробница. Половин век след смъртта на Мафалда Савойска, католическата църква я обявява за блажена!
Днес първородната дъщеря на принц Кирил Преславски носи името на неговата леля Мафалда, в памент на принцесата-мъченица.

От 24 декември 2013 г. по Diema Family.
От 24 февруари 2016 г. по Кино Нова. От 15 юни 2016 г. - повторение.

ИЗБРАНО