Чудният свят на Албер Кан

За филма

Държава: Великобритания / Франция
Година: 2007
Жанрове: Документален

Режисьор: David Okuefuna

В ролите: Veronika Hyks (глас)


"The Wonderful World of Albert Kahn: поредица на BBC, 18 епизода х25 мин. Копродукция с музея "Албер Кан" - Париж.

Най-голямата колекция от появата на цветната фоторафия, събрана в архива на Албер Кан. В периода 1908-1930 г. френският банкер-милионер и филантроп-интернационалист лично финансира пътешествията на фоторафи из целия свят, които да документират живота на народите. Тези мисионери стават свидетели на глобални политически събития, интимни човешки моменти, ритуали и кадри от ежедневитето на местните хора, улавяйки средата и културата на заобикалящия ги свят.


72 000 цветни фотографии от над 50 страни в продължение на 20 години - 100 часа в 180 000 метра филмова лента с хиляди писма, дневници и записки, описващи пътешествия из света.


БиБиСи и и Музеят "Албер Кан" в Париж обединяват усилия, за да филмират този уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете от началото на миналия век.

Една година преди братята-новатори в киното Огюст и Луи Люмиер да представят своето откритие на публиката, Албер Кан вече го притежава и вярва, че използването на новия фотографски процес за изображение в истински цветове ще допринесе за популяризиране на културатата между народите с цел международен мир и разбирателство. Неговите дръзки фотографи-пътешественици присъстват на преломни исторически моменти в хода на войни, на прага на настъпващата през ХХ век глобализация. Те документират: краха на двете империи - Австро-Унгарската и Отоманската; последните келтски селища в Ирландия, преди да бъдат разрушени; войниците в окопите на Първата световна война; стигат за първи път до отдалечени точки, създавайки първите цветни изображения от Виетнам и Бразилия, Монголия и Норвегия, Бенин и Съединените щати.


В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средства в своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. В началото на 1929 г. Албер Кан все още е един от най-богатите хора в Европа. Една година по-късно кризата на Уолстрийт срива неговата финансова империя и през 1931 г. той е принуден да приключи с амбициозния си проект. Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.


Епизод 1 (І и II част): "Една идея за света"

Раждането на идеята за проекта в условия на тогавашното развитие на фотографията и представяне на мецената Албер Кан, преди да започне световната фотообиколка. На картата са Англия и Ирландия през 1913 г. под мотото "Едуардите в цветове". Филмови кадри, заснети по улиците на Париж, показват живота на обикновените хора. Следват пътешествията на отографа Соважо из Бретан, на Маргьорит Меспуле, из размирна Ирландия и на Огюст Леон из Англия.


Епизод 5 (І и II част): „Eвропа на ръба на войната”

Фотографът на Албер Кан – Огюст Леон – документира мирния и идиличен свят непосредствено преди Първата световна война. Той пътува из долината на Лоара и в Клермон Феран, заснема културното многообразие на региони в Централна Франция и техния все още селскостопански бит. Кан придружава Леон до Скандинавия, където той заснема живота в областта Даларна. Следват фотодокументи от регионите на Италия.

Албер Кан изпраща фотографи в Югоизточна Европа. На Балканите по това време е неспокойно, има локални войни и непрекъснати конфликти. Брюн и Леон пристигат в голямото пристанище Солун, после пътуват към вътрешността на Македония, която е пъстра смесица от различни етноси, религии, обичаи, езици – има турци, албанци, сърби, българи... Стават свидетели на ръзкъсваните на Македония, на етнически прочиствания на мюсюлмани и евреи; същевременно документират и колоритния бит на населението. Но освен културно многообразие колекцията на Кан отразява и зараждането на национализма – могъща сила, която скоро ще сложи край на мира и стабилността в Европа.


Уеб сайт: http://www.albertkahn.co.uk/

Продуценти: Adam Levy, Rosie Schellenberg, Nicola Seare.

От 30 май 2011 г. по БНТ1. От 30 юни 2012 г. - повторение.

ИЗБРАНО