Никита: Отмъщението

За филма

Оригинално заглавие: Nikita
Държава: САЩ
Година: 2010
Жанрове: Екшън

Режисьор: (сценарий) Craig Silverstein

В ролите: Маги Кю, Линдзи Фонсека, Шейн Уест, Арън Станфорд, Мелинда Кларк, Дилън Кейси, Ноа Бийн


Поредица в жанра екшън - драма - крими, базирана на култовия френски сериал „Никита” ("Nikita") от 1990 г. с Ан Парийо в ролята на Никита. Изпълнителни продуценти на „Никита: Отмъщението” са Крейг Силвърстейн, Дани Канън, Питър Джонсън и Дейвид Левинсън.

Никита вече е напуснала Отдела, след като цивилният й годеник е бил убит. Тя е твърдо решена, че ще отмъсти за убийството.

Навън Никита обучава жена на име Алекс, която се внедрява в Отдела и се превръща в къртица за своята шефка. Бившият ментор на сексапилната Никита - Майкъл - получава нареждане да се справи със своята ученичка.
Междувременно, операциите в Отдела продължават без никой дори да подозира, че Никита има шпионин в самата организация. С течение на времето тя се изправя както срещу бившите си работодатели, така и срещу опасна руска групировка.

Постепенно Майкъл започва да разбира истината за корупцията, която цари в Отдела, и минава на страната на Никита...
II сезон:
След напрегнатите обрати в първи сезон, когато Никита успя да внедри свой агент в Отдела, за да отмъсти на виновните за смъртта на любимия си, втори сезон ще проследи какво ще се случи със сексапилната шпионка след като отношенията й с Алекс претърпяват пълен крах. За сметка на това, Никита е възстановила силната връзка с ментора си Майкъл, която са имали докато тя още е била в Отдела. Този път двамата откриват хард драйв, наречен „черната кутия”. Този диск съдържа всички тъмни и конспиративни тайни на Отдела.

Никита и Майкъл решават да поправят всичкото зло, което бившите им колеги са причинили – по един случай наведнъж. Но този път по петите им е не кой да е, а самата Алекс. Тя е натоварена със задачата да намери „черната кутия” и да залови тандема. Освен че работи за Отдела, Алекс си е поставила и мисията да убие Никита, за да изпълни успешно мисията.

III сезон:
Никита отмъщава... Напуснала Отдела след убийството на цивилния ѝ годеник, тя се заема да отмъсти за смъртта му, като обучава и внедрява Алекс (Линдзи Фонсека) в организацията. Постепенно на нейна страна минава и бившият ѝ ментор Майкъл (Шейн Уест).

След като във втори сезон отношенията между Никита и нейното подставено лице претърпяват крах и Алекс дори е натоварена със задачата да залови тандема Никита и Майкъл, в новите епизоди се случва пълен обрат. Никита открива, че нейното протеже Алекс всъщност се е присъединила към Отдела, за да отмъсти за смъртта на баща си. След като ѝ помага да постигне целта си, триото отново се обединява в името на това да се справи веднъж завинаги с Отдела и неговите членове и да ги накаже за всички техни престъпления.

IV сезон:
След 3 години под прикритие, Никита търси възмездие срещу бившите си шефове и няма да се спре пред нищо, докато не разобличи тяхната тайна операция. „Отделът" продължава да търси новобранци, млади хора, които биват тренирани, заличавайки всяко доказателство за техен предишен живот и превръщайки ги в хладнокръвни и изпълнителни убийци. Една от тези новобранци – Алекс, току-що започва да разбира какво й предстои и защо легендарната Никита е взела отчаяното решение да бяга...

Сериалът има две номинации за награда Primetime Emmy® (през 2011 и 2013 г. в категорията „Звуков монтаж”), награда People’s Choice Award за нова ТВ драма и награда Teen Choice Award за ролята на Шейн Уест, награда IGN Summer Movie Awards за най-добър екшън сериал за 2012 и много други.

4 сезона (2010 - 2013), 55 еп. х60 мин.
Фейсбук: https://www.facebook.com/nikita

От 2 юли до 5 септември 2012 г. по bTV (I сезон - 22 епизода и II сезон - 16 епизода). От 21 април 2014 г. - повторение. От 30 октомври 2015 г. - сезон III. От 14 септември 2016 г. - сезон IV.
От 11 март 2013 г. по bTV Cinema. От 27 февруари 2014 г. - сезон II. От 27 април 2015 г. - сезон III. От 2 август 2016 г. - сезон IV.

ИЗБРАНО