Законът на Дойл

За филма

Оригинално заглавие: Republic of Doyle
Държава: Канада
Година: 2010
Жанрове: Комедия

Режисьор: (сценарий) Allan Hawco, Malcolm MacRury, Perry Chafe

В ролите: Алън Хауко, Шон Макгинли, Линда Бойд, Рейчъл Уилсън, Кристин Пелерин, Март Бернар, Мишел Нолдън, Марк О’Брайън, Шон Пантинг, Боб Коул


Криминална трагикомедия за Джейк Дойл и баща му Малъхи - бивши ченгета, които имат частна детективска агенция в Сейнт Джонс, Нюфаундленд (Канада). Случаите им са какви ли не - и не всички от тях се развиват от правилната страна на закона...

Забавни детективски истории с разнообразни екшън елементи. Неприятностите са тяхната работа, затова опасност от безработица няма. От изневери и избягали деца до банкови обири, палежи и убийства, всеки случай е предизвикателство за двамата роднини-професионалисти.

В личния живот нещата усложнява Ники - съпругата на Джейк, с която са в развод и която е просто една от… твърде многото жени, от които Джейк просто не може да се държи настрана. Друго усложнение е новата секси началничка на полицията в града, Лесли Бенет.

Животът на Малъхи би трябвало да тече спокойно, тъй като любовта на живота му Роуз помага в дома и офиса, но и тя има свои тайни. Внучката на Малъхи - Тини - също живее при тях и тийнейджърското й бунтарство сее опустошение навсякъде. Тя обаче се оказва изненадващо полезна при разследванията.

Екипът се допълва от Дес Кортни, местен художник на графити, който в началото е трън в очите на Джейк, но после се оказва ценен помощник в работата.

Сериалът държи висок рейтинг в жанра на канадската телевизионна мрежа. В реализираните три сезона досега, "Законът на Дойл" привлича участието на известни гостуващи звезди. Продуцентът и изпълнител на главната роля Алан Хоуко успява да вкара в ІІІ сезон и Ръсел Кроу.

Отличия:
Последното е наградата за актьорска игра в телевизионен сериал (за Марк О'Брайън от Канадските комедийни награди в Отава 2011); Няколко номинации "Джемини" за най-добър драматичен сериал, най-добър звук, главна роля на актриса в сериал с продължение (за Кристин Пелерин), за главна роля на актьор в телевизионен сериал (за Алан Хоуко от Канадските англоезични награди за професионални постижения в киното и телевизията 2010-2011).

6 сезона (2010 - 2014 г.), 77 епизода х42-44 мин.
Уеб сайт - cbc.ca/republicofdoyle/
Фейсбук: web.facebook.com/republicofdoyle/

От 23 септември 2011 г. по Fox Crime (сезон II).
От 2 юни до 22 юли 2012 г. по БНТ2 (сезон I, 12 епизода).
От 18 юли 2012 г. по БНТ1. От 6 януари 2014 г. - повторение (сезон I). От 5 до 22 август 2019 г. - ново повторение (сезон I). От 26 август 2019 г. - сезон II. От 17 септември 2019 г. - сезон III (13 епизода). От 6 януари 2020 г. - повторение (от сезон I; от 10 февруари 2021 г. - сезон III).

ИЗБРАНО