Момичета

За филма

Оригинално заглавие: Girls
Държава: САЩ
Година: 2012
Жанрове: Комедия

Режисьор: (сценарий) Лина Дънам, Джъд Апатоу, Брус Ерик Каплан

В ролите: Лина Дънам, Алисън Уилямс, Джемайма Кърк, Заша Мамет, Беки Ан Бейкър, Питър Сколари, Адам Драйвър


Оригинална HBO продукция, която хвърля насмешлив поглед към преживяванията, унижения и малките триумфи на четири 20-тина годишни момичета в Ню Йорк.
Изпълнителни продуценти - Лина Дънам, Джъд Апатоу и Джени Конър, "Apatow Productions". Копродуценти - Брус Ерик Каплан и Илейн С. Ландърс.

Хана, Марни, Джеса и Шошана, които са на възраст малко над 20-те, живеят от няколко години в Ню Йорк. Хана вече от две години не е в арт училището, но вярва, че е талантлива и ще стане известен писател. За целта обаче първо трябва да изживее живота си и да напише мемоари, но родителите й внезапно спират да я издържат.

Друго усложнение е увлечението на Хана по ексцентричния актьор Адам, който от време на време „се смилява“ да преспи с нея. Несполуките си тя споделя със съквартирантката си Марни, която работи в галерия и има сериозен приятел.

Сексапилната им приятелка англичанка Джеса, която е пътувала много по света и е спала с много мъже, се появява в града и заедно с наивната си по-малка братовчедка Шошана си наемат квартира.

Четирите момичета ще се чудят какво искат от живота, от момчетата, една от друга и от себе си. А отговорите никога не са достатъчно ясни.

В пилотния епизод:
Хана (Лина Дънам) е 24-годишна, живее в Ню Йорк и е амбицирана да стане писател, когато неочаквано родители й (Беки Ан Бейкър, Питър Сколари) отказват да я издържат финансово. След като е „уволнена” от стажантския си пост (за който не получава заплащане), Хана търси утеха при Адам (Адам Драйвър). Адам е ексцентричен актьор, с когото Хана преспива понякога. Междувременно най-добрата приятелка на Хана и нейна съквартирантка Марни (Алисън Уилямс) организира вечеря, в чест на завръщането на тяхната британска приятелка и бохем Джеса (Джемайма Кърк). Джеса се завръща Бог знае откъде, за да стане съквартирантка на по-младата си братовчедка Шошана (Зошя Мамет), която пък е обсебена от желанието да води начин на живот от типа „Сексът и градът”.

Момичетата:
ХАНА (Лина Дънам) е уникална смесица от чувства за самостоятелност и самоомраза. Тя вярва, че има талант и може да стане успешен писател, но забравя, че преди това трябва все пак да напише първия си роман. Иска й се да си има неангажираща връзка и работа, в която да не й се налага да работи. В крайна сметка Хана е добродушна и с духовито чувство за хумор, но всеки път когато се опита да промени обстоятелства, чувството й за невежество я смазва.

МАРНИ (Алисън Уилямс) е съквартирантка на Хана и нейна най-добра приятелка, която на пръв поглед е личност със строги правила за приятелството. Марни изглежда като пълна противоположност на Хана, тъй като си има сериозно гадже и постоянна работа. Но докато стои „над нещата”, с нежеланието си да признае колко много губи, в крайна сметка може да се окаже най-загубената.

ДЖЕСА (Джемайма Кърк) е бохем и смята, че трябва да живее живота си по начина, по който й харесва и съвсем не й пука какво мислят за това другите. Тя е алергична към всичко, което според нея може да се разглежда като буржоазно. Пътувала много, имала е много различни работни места и гаджета, тя демострира липса на страх, което противоречи на несигурния й вид. Джеса е в състояние да вкара всяка от налудничавите си най-често разрушителни, идеи в главата на Хана.

ШОШАНА (Заша Мамет) е братовчедка и съквартирантка на Джеса. Тя се стреми към начин на живот от типа „Сексът и градът”. Студентка в Нюйоркския университет, обсебена от "проблемите на жените", безглутеновите храни и сексуална самопомощ. Останалите момичета са склонни да подценяват Шошана, защото тя е от предградията и изглежда невинна, но тя често се оказва учудващо проницателна.

Лина Дънам режисира 5 от десетте епизода на I сезон; режисьори на останалите епизоди са Джоди Лий Липс, Джеси Перец и Ричард Шепърд.

Сезон II:
Повече светлина върху преживяванията, униженията и малките триумфи на група 20-тина годишни момичета в Ню Йорк.
Приятелките Хана, Марни, Джеса и Шошана вече от няколко години са в големия град, но още не са наясно какво искат от живота си, от мъжете, една от друга, както и от себе си.

В края на първи сезон Хана скъса с Адам, след като той й призна, че я обича и иска да живее с нея. Марни се изнесе от общата квартира с Хана след скандал, а в последния епизод на първи сезон Джеса се омъжи за Томас на тайна церемония. В същия епизод Шошана най-после се разделя с девствеността си, благодарение на Рей.
В новия втори сезон Хана решава да започне на чисто. Тя излиза на среща със съвсем нов човек и прави парти по повод новия си съквартирант Илайджа. Но ще й бъде трудно, докато се държи като болногледачка за Адам. Марни ще получи неприятни новини на работотното си място, а след това ще последват и посещения от майка й. Шошана прави всичко възможно да избягва Рей на партито, а Джеса се връща от меден месец...

В сезон V:
Хана, Марни, Джеса и Шошана се опитват да подредят не много успешно живота си. Вече няколко години са в Ню Йорк, но все още не са сигурно какво искат от мъжете, една от друга, от себе си. А нещата вместо да им се изясняват, стават все по-объркани. За момента Хана изоставя на страна писателските си амбиции и продължава да работи като учител заедно с новото си гадже (много готин пич) Фран. Марни микроменижира изключителната си сватба с Деси, но скоро започва да осъзнава, че се нуждае от повече пространство, както в буквален, така и в преносен смисъл. Джеса продължава работата си в посока на това да стане терапевт, докато същевременно се опитва да управлвава нововъзникнали приятелски отношения, които прерастват в кофти връзка. Шошана жъне успехи в новата си работа в Япония, където флиртува с шефа си, въпреки връзката си у дома.

6 сезона (2012 - 2017 г.), 62 епизода х28 мин.
Уеб сайт: hbo.com/girls
Фейсбук: facebook.com/girlsHBO/

От 27 април 2012 г. по HBO (сезон I, 10 епизода). От 15 ноември 2013 г. - сезон II. От 22 февруари 2016 г. - сезон V. От 13 февруари 2017 г. - сезон VI (последен).
От 29 април 2012 г. по HBO Comedy.
От 15 декември 2016 г. по HBO3.

ИЗБРАНО