Сладкият живот на Дейвид Роко

За филма

Държава: Канада
Година: 2004
Жанрове: Лайфстайл

Режисьор: André Arce Maldonado

В ролите: David Rocco


"David Rocco's Dolce Vita": Кой е Дейвид Роко? „Не може да играе футбол, но готви страхотно!”, казва един от приятелите му. Иначе Дейвид е третото и най-малко дете на италиански емигранти в Канада.


Защо е „сладък” животът му? Защото се завръща в Италия и се наслаждава на всичко: на темпераментните отношения с хората, на слънцето, морето, музиката и разбира се... на храната. Всичко е от топло по-топло и от близко по-близко.


Щом усетим спешна потребност да погледнем на живота откъм сладката му страна, Дейвид Роко е насреща. Той ни показва колко истина има в клишето, че щастието е в простотата. Готвенето му е в унисон с тази нагласа. Забравете за скъпите, редки продукти, сложните ритуали и техничните изпълнения. Настроението и нагласата са също толкова съществена част от рецептата, колкото и хубавия зехтин и пресните продукти.

Да сготвиш за любимите си, да изненадаш приятел с нещо вкусно или да размениш рецепта със съседа – тези неща са по-важни от достигането на кулинарните върхове. Няма да ви остане и грам съмнение в това като видите как Дейвид приготвя салса верде на двора на старинна къща в сърцето на Тоскана, или как бъбри с търговците на пазара и ги оставя да му изберат най-доброто от стоката си.


Съвсем по италиански, нещата се приготвят на принципа "quanto basta" (докато стигне), защото за Дейвид готвенето не е точни мерки и теглилки, а въпрос на лично отношение, на настроение и наличност в хладилника. Ще го видите да готви в кухнята, но също на терасата, на двора и дори върху капака на колата, стига последната да е паркирана на красиво място.


Освен из италианската кухня, Роко ни разхожда и из Флоренция и Тоскана. С него надникваме из интимните кътчета на града на Медичите, виждаме красоти, които не отстъпват на Давид на Микеланджело или картините на Ботичели, при това не ни се налага да се блъскаме с тълпите туристи и търговците на сувенири. Хедонистът ни води да опитаме прясно добит зехтин, и кехлибарено вино, разхожда ни из селски панаири и празници на храната, опитваме пресни зеленчуци и отбрани деликатеси. Преживяваме драмите на приятелите му, гостуваме на фермери и графове, на месари и винопроизводители. Казват, че богатството на дадено място са хората, които го обитават. Познатите на Дейвид в Тоскана напълно ни убеждават в това.



От 2010 г. по Fiesta.

ИЗБРАНО