Инспектор Де Лука

За филма

Държава: Италия
Година: 2008
Жанрове: Крими

Режисьор: Антонио Фраци

В ролите: Алесандро Прециози, Казиа Смутняк, Роландо Равело, Корадо Фортуна, Бруно Армандо, Рафаела Реа, Надя Бобилева


"Il commissario De Luca": минисериал на RAI-1 в 4 епизода по романа на Carlo Lucarelli.

Награда за най-добър тв филм от кинофестивала във Венеция 2008 и множество други международни награди.


Сетът е в Болоня на Адриатическото крайбрежие, в един период от няколко години - 1938-1948. Детективски истории са пресъздадени в точна историческа реконструкция и са безмилостен портрет на това десетилетие в Италия, променило я из основи.

Единственото нещо, което със сигурност не се променя, е отношението на инспектор Де Лука към властта - твърде "чисто" и често пъти много неудобно и при фашизма, и след това. Неговият характер е самотен и "невъзпитан", а жените понякога го завличат в беда.


Но въпреки всичко, което се случва в Италия през тези години, към Де Лука има голямо уважение за работата му като полицай. Мощните хора на деня препятстват откриването на истината, но упоритостта му в решаване на случая, при все трудностите, води до краен резултат в играта. Това е единственият инспектор, който дори войната не може да спре, преди да разкрие истината.

Често обаче тя оставя у него и у зрителя странен вкус горчив вкус в устата...


1 епизод - "Неофициално разследване"

Убита е млада жена на две карчки от частния плаж на Дуче, който в момента почива там. Открита е гилза в близост до трупа. Жената е разпозната – Палмина Рубино, проститутка. Сутеньорът й е открит и арестуван. Случаят е разрешен бързо и ефикасно. Но Де Лука не е съгласен с шефа си, който е получил похвала от Дуче за разрешаването на случая. Де Лука обяснява, че има много неточности и доста дребни, на пръв поглед, улики, които водят в друга посока. Де Лука започва свое разследване. Аренциано се съгласява, но все едно, че нищо не знае. Затова Де Лука ще продължи „неофициално” своята работа. Полицай в кръвта си, той не може да не доведе докрай започнатото...


Видео интервю с Карло Лукарели: http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-b6bc291b-d1d1-4a27-bf03-5f57b430141b.html?p=0


От 16 октомври 2011 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО