Линии, форми, цветове

За филма

Държава: Франция
Година: 2005
Жанрове: Документален

Режисьор: Marie-Jose et Alain Jaubert


"Lignes, formes, couleurs": 12-серийна документална поредица.

Малка енциклопедия на техниките и материалите, използвани в изобразителното изкуство от древността до днес, тяхната еволюция и значение в творбите на известните художници с множество примери в картини от колекциите на Лувъра и съвремените ателиета.


1 епизод, Пигментите – цветовете на земята от Ласко до Пикасо

В далечното минало да рисуваш, означавало да опознаеш и овладееш оцветителните свойства на естествените материали, тоест на пигментите. Филмът запознава с историята на пигментите, с начините на използването им от различните художници.

2 епизод, Мазките върху платното – ръката на художника

Ако разгледаме внимателно дадена картина, ще открием следите от четката на художника. Мазката е неизменна част от стила и творческия почерк на твореца. Филмът представя творби на Ван Гог и Енгр – представители на две коренно противоположни тенденции в историята на живописта

3 епизод, Рисунката – линията, от която започва всичко

Рисунката е смятана за основа на изобразителните изкуства. Копирането на картина на друг художник, както и създаването на копие на собствена творба, е подход, който разкрива богатите възможности на рисунката. Рисунката може да играе ролята на контур за бъдещата картина или просто да съществува сама за себе си.

4 епизод, Ателието на художника – творческа лаборатория

Историята на ателието като неприкосновено място за работа на художника, но и като място за общуване и размяна на идеи с колеги. Проникване в „кухнята” на творческия акт и докосване до някои от тайните на занаята.


От 15 март 2010 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО