Черното влечуго

За филма

Държава: Великобритания / Австралия
Година: 1983
Жанрове: Комедия


"Blackadder" / "The Black Adder": ситуационна комедия, продуцирана от BBC. Първите серии (Black Adder) са написани от Ричард Къртис и Роуън Аткинсън, а останалите от Ричард Къртис и Бен Елтън. В главната роля блести Роуън Аткинсън, в ролята на Болдрик е Тони Робинсън. Общо са снимани 4 сериала с по 6 епизода, както и няколко отделни епизода.



В България сериалът е излъчен по Канал 1, от 8 февруари 2009 г. се излъчва по БНТ 1, като ролите се озвучават от артистите Елена Русалиева, Веселин Ранков, Стефан Сърчаджиев - „Съра“, Здравко Методиев и Христо Чешмеджиев.

През 2008 г. започна излъчване по Diema. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от артистите Антония Драгова, Янина Кашева, Веселин Ранков, Иван Райков и Александър Воронов. На 6 юни 2009 г. започна повторно излъчване по Diema 2.



Принц Едмунд, известен още като "the Black Adder" (Черното влечуго), непрекъснато интригантства, за да отнеме короната от своя баща и от брат си с помощта на лорд Пърси и Болдрик.

Сетът е в Англия в края на Войната на розите, при което бързо откриваме, че историята, която знаем, е измислица на Тюдорите. В действителност Хенри VII всъщност не печели битката на Бозуъртското поле; той губи и макар че Ричард III загива в битката, племенникът му крал Ричард IV (който положително не е бил задушен в Лондонската Кула, докато е бил още момче) управлява още няколко години. Историята се фокусира върху по-малкия син на Ричард IV - принц Едмунд, който всъщност е един подсмърчащ страхливец.

ИЗБРАНО