Епизод 4 на “Метрополис”: полигамията в България и по света

3 април 2011 | 17:31 Дачев
Новини и опит по темата от България, но и от Кения, Хималаите, Перу, Холандия, Сърбия, Малайзия
Минeте всички граници - вторник, 4 април, 20:00 ч., Нова телевизия


Какво е усещането вечер на вратата да те посрещат не една, не две, а три и повече жени, при това законни? Как хората от различните части на света възприемат полигамията и какво ние българите смятаме по тази интересна тема? Отговорите – този вторник.
За да разбере доколко ние, българите, сме склонни да бъдем с няколко партньора, водещият Живко Константинов се срещна с една двойка, която е заедно от половин век. Те твърдят, че цял живот са били заедно, никога не са си и представяли да бъдат с други партньори и никога не са си изневерявали… Но дали е така? На друго мнение е писателят и художник Папа Жан, който признава, че абсолютно изключение от правилото за моногамия и за да се чувства добре му трябват минимум три жени. Папа Жан споделя, че за него жените са музи и дори смята да подобри рекорда на френския философ Сен-Симон, който в животът си е имал 20 000 жени. За сега Папа Жан е бил с 17 150 представителки на нежният пол…

Освен това, заедно с кореспондентката на “Метрополис” Каран ще се разходим до Кения, за да разберем как възприемат полигамията там. Тя твърди, че традицията повелява, че колкото повече жени и деца има един мъж, толкова е по-уважаван от обществото. За да затвърди думите си, Каран ще ни срещне с един мъж, който има четири жени и тридесет и две деца. Той отделя на жените си по една седмица в месец и няма сърдити и недоволни.

В Хималаите имат малко странен начин на оцеляване. Там една жена е съпруга на всички братя от фамилията. За тях не е срамно да бъдеш съпруга на братята, а е традиция. Разбира се, най-доволна от това е свекървата, защото няма много снахи, които да правят интриги...

В Перу кореспондентът ни Херонимо ще ни запознае с един истински щастливец – съпруг на шест жени. Всяка от тях си има определена роля, но всички са обграждани с много любов. Каква е гледната точка на нашите съседи от Лима и как живеят в хармония без ревност, ще разберем този вторник.

И още в четвъртия епизод: Какво разбират под думата „любов” в Холандия? Какво е чувството да имаш 47 официални брака в Сърбия? Как думата "полигамия" се равнява на думата "хармония" в Малайзия?



ИЗБРАНО