Предаването ”Атлас” на БНТ празнува 41 години

28 октомври 2009 | 11:26 Дачев
Изложба "Атлас - необикновеният хоризонт", посветена на 41-годишнината на емблематичното за БНТ предаване "Атлас", ще бъде открита на 29 октомври /четвъртък/ в Благоевград. Организатори са БНТ и Регионалният телевизионен център (РТВЦ) на националната телевизия в Благоевград. Гост на събитието, което ще бъде открито в 17.00 ч. във фоайето на сградата на РТВЦ - Благоевград, ще бъде авторът и водещ на предаването "Атлас" Симеон Идакиев.
 
Ще бъде представен и документалният филм "В степите на Калмикия", който преди месец спечели голямата награда на фестивала "Сила фест" в Белград.

Основател и водещ в продъление на 17 години (1968 - 1985) на "Атлас" бе географът проф. Тянко Йорданов (1914 - 2003 г.), преподавател в УНСС и ръководител секция в Географския институт при БАН. "От него заобичах предаването, макар че тогава и през ум не ми минаваше, че някой ден аз ще се занимавам с него", разказва Симеон Идакиев, който е в екипа му от началото на 1980 г. "Атлас" не е географска рубрика, нито е туристическа. Тя е комбинация от неща, които го правят образователно прадаване, но не скучно", обобщава Симеон Идакиев. Прочутият тв пътешественик и водолаз е пенсионер от края на 2005 г., но продължава да снима култовото си предаване на хонорар.

Предаването е стартирало на 6 октомври 1968 г. и е наследник на рубриката „Пътуване без паспорт”, излъчвана без участието на водещ.


ИЗБРАНО