”ТВ България” стартира 24-часова програма

26 март 2008 | 15:58 Дачев
Сателитният канал "ТВ България" стартира 24-часова програма - обяви тази сутрин на пресконференция в сградата на БНТ генералният й директор Уляна Пръмова. Това се случва около 9 години след старта на канала и 3 години, след като място в него намериха първите му предавания, продуцирани специално за него и които към момента са девет - а от 31 март стават 18. След леката промяна на някои от условията в договора с Eutelsat, техническото покритие вече включва цяла Северна и Южна Америка, където има много българи. Известно е, че финансовите параметри на договора със сателитния оператор не могат да бъдат променяни 12 години, затова след изтичането им след три години БНТ ще положи усилия да ги предоговори така, че програмата да покрие Азия и Африка.

Някои от досегашните предавания от сферата на културата са свалени, макар и да са имали своята аудитория - например "Да бъдем поети...", и се заменят от други, по-полезни - според генералния директор. Остават филмите, новините, място намират предавания от регионалните програми, стартира документална поредица, ще се излъчват не само български, но и европейски филми, за които медията има сателитни права.
Преходът от 12-часова към 24-часова програма се извършва само с вътрешни ресурси, подчерта Уляна Пръмова. Без допълнително финансиране, само чрез икономически разчети и вътрешно преразпределение на ресурси, БНТ е успяла да осигури допълнителни 12 часа ежедневна програма.

Подробности за предаванията изнесе зам.-програмният директор на БНТ Екатерина Генова, в присъствието на програмния директор Борислав Геронтиев. Философията на новите програмни акценти е изградена върху интернет проучване за желанията на зрителите отпреди 3 години.
- Според анкетата, а и според различни сайтове и блогове на българи в чужбина, те имат различни интереси от българите, живеещи в България: те искат да знаят какво става вътре в страната, какви са промените, които ги засягат - независимо дали остават в чужбина или се връщат у нас, предпочитат българския спорт, българските филми.
- Програмната схема на сателитния канал е резултат и на консултациите и съветите от страна на Дойче Велле, РАИ, руска сателитна телевизия и холандска сателитна телевизия. Нито един сателитен канал не работи 100% със собствена програма: на живо "ТВ България" ще излъчва новини, актуални политически събития и спорт; освен собствените рубрики, каналът ще излъчва предавания на канала-майка "Канал 1", каквато е и световната практика.

Особен проблем, решен в процеса на работата, е нощният програмен модул. Излъчването за САЩ е базирано на 18 часа програма плюс 6 часов модул нощем, който съдържа повторения на предаванията от деня и пояс "новини". Решението е чрез опцията "delay" ("закъснение"), при която програмата се изпраща за територията на САЩ, Канада и Южна Америка с 6-часово закъснение. по този начин, за зрителите в тези страни сутрешният блок започва също в 06:45 ч. сутрин, а новините са в 12:00, 16:00, 18:00 и 20:00 ч. местно време.

Стартът на 24-часовата програма е в 06:45 ч. на 31 март 2008 г., понеделник. Стартират 4 нови рубрики:
- "Аз се върнах" с водещ Лили Големинова, която се е завърнала от Канада и работи и в БНР. Това е информационна рубрика, която се излъчва 4 пъти в седмицата (понеделник, вторник и сряда от 19:55 ч. в кратка форма от 5 минути, а в четвъртък - от 19:30 ч. в разширено издание от 30 минути). Предаването има за цел да подпомага с информация адаптацията на българите, които са решили да се завърнат в България - издаване на документи за самоличност, шофьорски книжки, легализиране на дипломи за образование, матгистратури, теглене на кредити и други.
- "Моят ден - репортаж": нов формат, репортаж от интересни събития из страната; досега е излъчвано 4 пъти седмично, но вече ще бъде 30-минутно предаване във вторник от 22:30 ч. Местните прояви с българска атмосфера ще показват живота извън политиката - фестивали на лютеницата, на меда... Водещ ще бъде авторът, Нели Кристинова.
- "Часът на зрителите", чийто водещ в момента се пробва, а екипът е от досегашното предаване "Да бъдем поети...", ще се излъчва всеки петък от 22:00 ч. Разчита се на пряко участие на зрителите от чужбина чрез Skype, блог, видеоматериали и телефон. Идеята на предаването е да стане посредник между зрителите в чужбина и онова, което ги интересува у нас. Участниците ще бъдат стимулирани да изпращат видеоматериали и снимки от своето всекидневие, да разказват как живеят, да представят българските общности, училища, медии в чужбина. Екипът ще опитва да изпълнява техни заявки за любима песен, стихотворение, кадри от място, културно събитие.
- "Европейски дневник" с водещ Зорница Венкова, досегашен кореспондент на БНТ в Брюксел, е 10-минутно предаване в събота от 19:50 ч. То ще информира за европейските институции и последиците за всекидневния живот.
Освен това, сателитният канал ще стартира и авторекламно предаване - "Гледайте", което ще се излъчва в петък след "Панорама". Водещата Рая, позната ни от музикалната класация "5 от 5", ще представя акцентите от програмата за следващата седмица: нови филмови заглавия, предстоящи участия, анонси на предаванията.

От досегашната програмна схема на сателитния канал "ТВ България" остават предаванията "Български уроци" с водещ Милен Иванов (богатството на фолклора под формата на урок от формация "Чинари"), с DVD-самоучител, който ще се продава на зрителите; "И ние го можем" с истории и постижения на българския бизнес, наука и образование; "Пътеводител БГ" за туризъм със Златимир Йочев; "Рецепта за култура" - съботно токшоу с Юрий Дачев, за културни събития през погледа на участниците в тях; "Най-доброто от..." - ретроспекция чрез използване на архива на култови рубрики от програмата на БНТ; "5 от 5" - две музикални класации в събота вечер, за поп и за поп-фолк, в които позициите се определят от зрителите; "Полет над нощта" - съвместно радио-телевизионно предаване с Дарик радио, поддържащо интерактивна връзка с аудиторията и с водещи Станислава Ганчева и Драгомир Симеонов; "Ретро спорт" представя най-успешните мачове или победи на български спортисти от близкото минало, с водещ Никола Ибришимов; и "България на длан в приказки" - образователен проект за филмиране на български народни приказки. До момента са създадени екранизации на приказките "Момче и вятър", "Кривото пате" и "Златка, златното момиче". Приказните истории се заснемат в стар български чифлик, който се изгражда и реновира специално за всяка отделна серия.


ИЗБРАНО