„Туризъм.бг“ по БНТ1: пещера ”Духлата” в събота

16 февруари 2023 | 13:04 Дачев
За първи път телевизионен екип успя да влезе и заснеме природната забележителност
 
На 18 февруари 2023, събота, от 11:00 ч. по БНТ1 предаването „Туризъм.бг“ ще отведе зрителите на обществената телевизия към вълнуващо приключение в пещера „Духлата“. За първи път са заснети спиращи дъха гледки от недрата ѝ.
 
На 26 януари тази година, водещият на предаването Благой Бойчев, режисьорът Мишо Ланджев, операторите Алекс Самунджи и Андрей Аспарухов, водени от   четирима професионални пещерняци – по един водач за всеки от екипа – влизат в пещера „Духлата“. В помощ  на телевизионерите е и Анри Хаздай от пещерен клуб „Академик“, който осигурява безопасността и екипировката на телевизионния екип. Операцията по заснемането на впечатляващите гледки продължава четири часа. 
 
В компанията на прилепи и пещерни пеперуди, екипът заснема целия маршрут, който води до зала „Уринарника. Зрителите на БНТ ще имат уникалната привилегия да се насладят на кадри и от някои от другите галерии в пещерата.  
 
Заради пълзенето през процепи, на места с диаметър 40 см, и преодоляване на дупки с голяма дълбочина, влизането в пещерата се осъществява само от професионални пещерняци. Ходенето прав е надземна екстра, като пред всеки член от екипа на „Туризъм.бг“ първо преминава водач, който показва каква техника трябва да се приложи за конкретния участък. 
 
* * * * * * *
 
„Духлата“ се намира до с.Боснéк, Радомирско. Образувана в резултат от дейността на подземните течения на река Струма, тя е втората по дължина в България – над 18 километра. Пещерата има най-сложните лабиринтни системи в страната и не е достъпна за туристи.
 
„Духлата“ е природна забележителност със статут на защитен обект.


ИЗБРАНО