Рецепти от ивайловградските села във „Вкусът на България“

12 октомври 2022 | 12:03 Дачев
Зелник, билки и тахан по автентична рецепта
 
На 15 октомври, събота от 11:30 ч. „Вкусът на България“ ще представи нови кулинарни истории на зрителите на bTV, този път от района на Ивайловград. 
Езически светилища, гробни съоръжения, могили и останки от крепости свидетелстват за живот още от праисторически времена. Чаровната и любознателна водеща на предаването Мария Жекова ще потегли на поредното българско приключение и ще потопи зрителите в атмосферата и духа на този мистичен край.
 
Първата спирка е в с. Хухла – уникално място, където могат да се намерят всички видове билки, описани в българските енциклопедии. Хората тук вярват, че билките могат да излекуват всяка болест, а лечителят Тодор Колев ще разкаже повече за тях.
 
Следва с. Плевун, където Мария ще посети семейна таханджийница и ще се запознае със стара рецепта за сусамов тахан, пазена десетки години. Според рецептата, сусамът трябва да се смели в каменна мелница и да се изпече в пещ на дърва. Мая от семейната таханджийница „говори на сусама“ и успява да запази автентичността на старата технология. 
 
Приключението ще продължи в с. Мандрица – албанско село на юг от Ивайловград. Със самобитната си архитектура и необичаен произход на населението, то е едно от онези бързо изчезващи села, с които си отива и част от етническото и културно богатство на България. 
 
Финалът на съботната кулинарна среща ще е в с. Свирачи – селото на малоазийските българи. Тук зрителите ще научат типични за селото рецепти за трахана, пиле с кус-кус и зелник.
 
* * * * * * *
 
Храната е важна част от идентичността на всеки народ и отношението ни към нея показва кои сме и какви хора сме, затова трябва да помним традиционните храни и рецепти. 
 
„Живеем на божествена земя, наследила толкова много култури“, ще заяви Мария Жекова в края на пъстрото съботно пътешествие.


ИЗБРАНО